Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  30C° Karlovac

 • weather-image

  30C° Duga Resa

 • weather-image

  29C° Ogulin

 • weather-image

  30C° Ozalj

 • weather-image

  29C° Slunj

Županija INOVATORI Podijeli

Inovatori zaposjeli Tehničku školu – do petka razgledajte 62 inovacije od kojih neke još nisu na tržištu

Njihovom primjenom život nam može postati lakši, potražite ih od 9 do 18 svakoga dana do petka

Pametni vrtni roštilj ili pomagalo za izradu dekorativnih buđola, zidno sjenilo od drvenog furnira ili brojilo biciklističkog prometa, samo su neke od 17 karlovačkih inovacija koje se do petka može vidjeti na 13. Izložbi inovacija iKA u Tehničkoj školi u Karlovcu.

Sveukupno na iKA-i izložene su 62 inovacije izumitelja iz Međimurske, Zagrebačke i Istarske županije te grada Zagreba i Rijeke kao i susjednih Unsko sanskog kantona i Bele Krajine.

-Sve ovo što stvarate je predivno. Možda niste razmišljali da postoji još jedna jača poruka od vaših inovacija, a to je poruka optimizma u Hrvatskoj. S optimizmom i ova iKA je otvorena,  rekao je župan Damir Jelić otvorivši izložbu.

Karlovačka tvrtka SIPA Elektronika izumila je brojilo biciklističkog prometa. Započeli su njegovu proizvodnju i već je u primjeni, kaže jedan od autora Matija Alanović.  Karlovačka županija naručila je osam brojača bicikala, jedan je u Koprivnici i jedan u Vukovarsko – srijemskoj župniji.

Posebnost mu je što izdvaja bicikle od ostalih vozila i broji samo njih.

– Specifično je i po tome što se ne mora bušiti kolnik, može se koristiti u uvjetima mješovitog prometa, ne samo na biciklističkoj stazi već i tamo gdje prolaze pješaci, auti itd. Način prepoznavanje bicikala temelji se na mjerenju brzine i duljine vozila, rekao je jedan od autora Matija Alanović.

Pročitajte i ovo

ZA NAJMLAĐE

Objavljena konačna lista za upise u dječje vrtiće Karlovca