Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac HRVATSKO-IRSKE SLIČNOSTI Podijeli

Irska delegacija u Karlovcu posjetila bivši dom svog sunarodnjaka Lavala Nugenta, Stari grad Dubovac

Laval Nugent vjerojatno najjača povijesna poveznica između Irske i Hrvatske

Članovi parlamenta Republike Irske u pratnji irske veleposlanice u Hrvatskoj Olive Hempenstall i saborskog zastupnika Damira Mateljana, člana hrvatsko – irskog međuparlamentarnog prijateljstva, posjetili su Karlovac.

Iz dva razloga – da vide potencijale samog grada za moguću gospodarsku suradnju, ali i zbog toga što je Karlovac povijesno povezan s grofom Lavalom Nugentom. Ircem koji je u 19. stoljeću došao u Hrvatsku, a među ostalim je bio i vlasnik Starog grada Dubovca i Starog grada Bosiljeva te vrlo važna osoba za hrvatski ilirski preporod.

Upravo danas na Dubovcu irsku delegaciju je dočekao skoro sam grof Nugent, točnije Karlovčanin Neven Cetinjanin odjeven u repliku uniforme ukrašene ordenjem koju je prije 200 godine nosio i Nugent.

Nugent je imao velik politički utjecaj u Hrvatskoj, Jelačić je zahvaljujući njemu postao ban

– Borio se protiv Napoleona, pobijedio je Napoleona, potjerao je francuske trupe iz Rijeke i Karlovca, postao je riječki patricij, kupio je dvorac Dubovac. Tu je živio kratko, ali njegovi sinovi Arthur i Albert su bili oni koji su tu najviše proveli vremena. Laval je umro u Bosiljevu i pokopan je na Trsatu u Rijeci, kaže Cetinjanin.

Za svoga vremena Nugent je imao i velik politički utjecaj u Hrvatskoj.  – Zbog njegove preporuke je do tada nepoznati kapetan Glinske kapetanije postao hrvatski ban. Radi se o banu Josipu Jelačiću, dodaje Cetinjanin.

Bio je zaštitnik Ljudevita Gaja, a njegovi sinovi vatreni ilirci tj. hrvatski domoljubi.

Nugent je rođenjem iz centra Irske, a Karlovac je centar Hrvatske

Zbog Nugenta niz je kulturno – povijesnih poveznica između Karlovca i Irske. Još jednu je danas istaknuo član Irskog parlamenta John Brassil i voditelj grupe irsko – hrvatskog međuparlamentarnog prijateljstva.

– Laval Nugent je iz Westmeatha koji je centar Irske kao što je Karlovac centar Hrvatske. Tako da je Laval Nugent vjerojatno najjača povijesna poveznica između Irske i Hrvatske.

O međusobnoj suradnji razgovaralo se i u gradskoj upravi prije posjeta Starom gradu

Zato je posjet Karlovcu i dvorcu u kojem je stanovao njihov sunarodnjak za irsku delegaciju bio prilično važan. Brassil je uvjeren da će u narednom periodu biti organizirana događanja koja će učvrstiti ovu vezu, ali i stvoriti nove.

– Nadamo se da bi naše iskustvo u pokretanju ekonomije, koje je vrlo uspješno, moglo biti kopirano ovdje i vjerujemo da ljudi poput vas, vaša ljubav prema sportu, povijesti, kulturi, može donijeti uspjeh kakav smo mi imali.

U Irskoj trenutno živi oko 20.000 Hrvata

Karlovac nije jedina regija koju irski parlamentarci posjećuju. Zbog oko 20 tisuća Hrvata koji trenutno rade i žive u njihovoj zemlji, žele bolje upoznati i Hrvatsku, a posebno Slavoniju iz koje je najviše iseljenih u Irsku.

U Irskoj ima i podosta Karlovčana, ali zbog ovog Irca koji je prije 200 godina izabrao Karlovac za svoj dom, cijela bi priča mogla dobiti novu dimenziju.

– Ja bih volio da Nugent bude udica na koju će se zakačiti i Irci i Hrvati jer mi svi idemo raditi u Irsku jer ovdje ništa ne valja, ali je fora u tome da ako već idemo tamo ajmo onda neke Irce i naše ljude vratiti ovdje i ajmo zavrtiti priču u nekom drugom smjeru da nam svima bude dobro, poziva Cetinjanin.

– Uvjeren sam da će kolege iz Irske prepoznati potencijal ovoga grada i da će ubuduće doći ne samo kako posjetitelji povijesnih vrijednosti nego i gospodarske zone za mogućnost ulaganja odnosno da to bude jedan transfer irskoga iskustva kako od jedne male, konzervativne, zaostale zemlje napraviti jednu zemlju koja će postati tigar Europe, poručio je saborski zastupnik Mateljan.

Pročitajte i ovo

ZAHLADILO JE

Gradska toplana počela grijati Karlovčane