Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  24C° Karlovac

 • weather-image

  24C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  24C° Ozalj

 • weather-image

  23C° Slunj

Karlovac NIJE OSNOVANA Podijeli

Izborno povjerenstvo odbacilo Petračićev prigovor na izbore

Tražio je provjeru na 15 biračkih mjesta u Karlovcu zbog sumnje na krivotvorenje izlaznosti i rezultata

Županijsko izborno povjerenstvo Karlovačke županije odbilo je kao neosnovan prigovor Davora Petračića na nepravilnost izbora u Karlovcu.

Petračić je nakon poraza u drugom krugu izbornom povjerenstvu uputio prigovor zbog nepravilnosti na 15 biračkih mjesta u kojima je sumnjao na krivotvorenje izlaznosti i rezultata. Tražio je da se ispita je li svaki evidentirani izašli birač zaista i glasao.

No, Županijsko izborno povjerenstvo je pribavilo očitovanje predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Grada Karlovca i zapisnike o radu biračkih odbora na spornim mjestima na temelju kojih je Petračićev prigovor odbilo kao neosnovan.

Na spornim biračkim mjestima SDP je imao i članove u odborima i promatrače

-Iz očitovanja predsjednice Gradskog izbornog povjerenstva Grada Karlovca proizlazi da su u stranačkom sastavu svih spornih biračkih odbora bili predstavnici SDP-a, stranke čiji kandidat za gradonačelnika je bio Davor Petračić, da su na određenim biračkim mjestima bili prisutni promatrači SDP-a, da tijekom cijelog dana nije bilo niti jedne primjedbe ili prigovora na izborni postupak na tim biračkim mjestima, stoji među ostalim u obrazloženju Županijskog izbornog povjerenstva.

Osim toga, zapisnici o radu biračkih odbora imaju dokaznu snagu javne isprave te se zbog toga pretpostavlja da su istiniti. Provjera njihove vjerodostojnosti je dopuštena ako postoji sumnja da nisu vjerodostojni. No, u ŽIP-u kažu u ovom konkretnom slučaju Petračić nije naveo niti jednu okolnost koja bi upućivala na sumnju u vjerodostojnost zapisnika o radu 15 biračkih odbora.

Za provjeru svakog pojedinog birača je li doista glasao pak nije dovoljna samo sumnja već i konkretni dokazi, dodaje ŽIP u svom obrazloženju.

Petračić se na ovo rješenje ima pravo žaliti Ustavnom sudu.

Pročitajte i ovo

ZABAVA NA RIJECI

Ljeto na Mrežnici prepuno događanja: škola plivanja, supovi, i tradicionalni vaterpolo