Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Županija AKCIJA ZA NOVIGRAD Podijeli

Izgorjeli dijelovi novigradskih kula vrlo brzo će se ukloniti, obnova krovišta mogla bi biti gotova već ovog ljeta, koštat će do milijun kuna

Obnovu će financirati Karlovačka županija, općina Netretić i Ministarstvo kulture

Na obje kule Starog grada Novigrada bit će izgrađena nova krovišta, a bude li sve kako treba, obnova bi mogla biti dovršena već ovog ljeta. Do relija, niti nacionalnog, niti WRC-a kule neće moći biti obnovljene, ali će se ukloniti izgorjela konstrukcija.

Izjavila je to za Radio Mrežnicu karlovačka županica Martina Furdek Hajdin nakon danas održanog sastanka u Novigradu i požara koji je poharao ovaj vrijedan objekt, odnosno njegove prepoznatljive kule.

Ono što se zna jest da je vrijednost obnove između 800 tisuća i milijun kuna, a financirali bi je zajednički Karlovačka županija, Ministarstvo kulture i općina Netretić.

Nova krovišta bila bi izgrađena u poznatom stilu, također s drvenom šindrom koja se proizvodi na području Saborskog, a izvođaču radova trebala bi dva mjeseca za obavljanje posla.

Sve to potvrđuje županica u izjavi za naš radio i napominje da će se s obnovom pokušati započeti u čim skorije vrijeme. Osobno se nada da će plodom uroditi i razgovor s ministricom jer je Stari grad u vlasništvu Republike Hrvatske, ta da obnova počne čim prije. Voljela bi, dodala je, da ovog ljeta kule Starog grada budu obnovljene.

Valja naglasiti da je Karlovačka županija u sklopu programa “Dodir civilizacija” već kandidirala sredstva prema ministarstvu za obnovu starih gradova na svom području, a ona namijenjena Novigradu sad će završiti u obnovi kula, a ne daljnjem uređenju.

Županica podsjeća da su pred nama dva aktualna i zanimljiva događaja, nacionalni reli Quattro River Rally u ovom mjesecu i WRC u travnju, a upravo je Stari grad Novigrad bio top lokacija ovih brzinskih vožnji.

Kule, na žalost do tih relija neće biti obnovljene, ali će barem biti uklonjena izgorjela konstrukcija.

Pročitajte i ovo

ZABAVA NA RIJECI

Ljeto na Mrežnici prepuno događanja: škola plivanja, supovi, i tradicionalni vaterpolo