Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Karlovac KOMENTAR Podijeli

Josipović u Karlovcu: Moj susret s predsjednikom Tadićem neusporediv je sa susretom predsjednice s Vučićem

Mi smo počeli jednu bolju eru u odnosima dviju država i naroda, nakon ovoga nisam siguran da će išta biti bolje

Susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ne može se usporediti s mojim susretom s bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem prije osam godina. Rekao je to nekadašnji predsjednik države Ivo Josipović danas u Karlovcu.

– Ne mogu se usporediti prije svega po tome što je tada taj naš susret bio početak jedne drukčije ere u odnosima Hrvatske i Srbije i puno stvari je krenulo na bolje.

Iako je pozdravio predsjedničin poziv predsjedniku Vučiću, Josipović kaže kako je sve osim toga bilo čisti politički amaterizam. – Predsjednica je dopustila da Vučić taj dolazak ovdje pretvori svoj show, što je legitimno, ali to predsjednica nije smjela dopustiti.

Sadašnje vlasti u Hrvatskoj i Srbiji međusobne odnose dva naroda unazadile su za barem 10 godina

– Vučić je u nastupima bio superioran našoj predsjednici. U susretima s lokalnim Srbima ponašao se kao da je on predsjednik hrvatskih Srba, a ne gospođa predsjednica. Ona nije smjela dopustiti da ne bude s njim na tom susretu. U Krnjaku smo bili i predsjednik Tadić i ja. Vučić si je dozvolio na neki način poniziti i zastupnika u Hrvatskom saboru gospodina Pupovca i na kraju gotovo da je aludirao kao da on kontrolira jedan broj hrvatskih zastupnika i hrvatsku vladu. To je nešto što nije dobro za Hrvatsku.

Uzvratni posjet predsjednice Grabar Kitarović Srbiji trebao bi biti puno bolji od Vučićevog Hrvatskoj, smatra Josipović .

– Ona je izabrana za predsjednicu, ona vodi politiku i ja bih joj samo savjetovao da sa svojim timom ipak osmisli idući susret s predsjednikom Srbije.

Vučićevu ispriku nije trebalo očekivati, ali ljudsku gestu jest

Za Vučića Josipović kaže da je mogao odati počast žrtvama rata te se tako niti ne bi trebao ispričavati.

– Mislim da bi bilo dobro za odnose, a na kraju krajeva bilo bi i ljudski da je predsjednik Vučić na Mirogoju, barem na onaj spomenik civilnim žrtvama rata stavi tri cvijeta.

Na pitanje novinara kako komentira dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je bio privatnog karaktera, ali ga je Dodik ipak iskoristio za političke poruke, Josipović je rekao:

– Kad gledamo uzuse obično predsjednici država i kad idu u privatne posjete se najave državi domaćina, međutim država je Bosna i Hercegovina tako da sasvim sigurno dolazak predsjednika Republike Srpske nije isto kao kad dolaze članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Formalo se, u načelu, nema što prigovoriti. Jedino je pitanje da li se oni koji dolaze u takav neslužbeni i privatni posjet trebaju baviti politikom i davati određene političke izjave. Ali, to je isto stvar dobrog ukusa onoga tko dolazi.

Pročitajte i ovo

POMALO

Radovi na Dubovcu trebali bi biti gotovi do kraja listopada