Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -4C° Karlovac

 • weather-image

  -5C° Duga Resa

 • weather-image

  -6C° Ogulin

 • weather-image

  -4C° Ozalj

 • weather-image

  -5C° Slunj

Karlovac PROBUDIKA Podijeli

Karlovac i županija napravili “gotovo ništa” po pitanju plana gospodarenja otpadom

Sortirnice, kompostane, reciklažna dvorišta, sustavi informatičke podrške koji će omogućiti identifikaciju količine otpada preuzetu od pojedinog korisnika su potrebni

Građani Karlovca su itekako svjesni potrebe promjene postupanja s otpadom, te su s nestrpljenjem i zabrinutošću očekivali donošenje Plana gospodarenja otpadom 2017-2020. Koji je usvojen u prosincu prošle godine. Novi, dugoročno održivi sustav zasnovan na cirkularnoj ekonomiji zahtijeva blisku suradnju županije, grada, komunalnog društva te građana. Svi moramo uložiti dodatne napore kako bi se izgradio potpuno drugačiji sustav, od promjene svijesti korisnika usluge, ulaganja u infrastrukturu neophodnu za gradnju sustava (sortirnice, kompostane, reciklažna dvorišta, sustavi informatičke podrške koji će omogućiti identifikaciju količine otpada preuzetu od pojedinog korisnika).
Što su Grad Karlovac i Karlovačka županija po tom pitanju do sada napravili … odgovor je kao i na sve ostalo što rade „NIŠTA“, ili da ne budemo baš potpuno negativni – napravili su „gotovo NIŠTA“, tvrde to u incijativi ProbudiKA.

Grad ima u svemu veliku ulogu: kontinuirano se mora raditi na edukaciji korisnika, sustav komunalnog redarstva učiniti znatno učinkovitijim kako bi se i na taj način disciplinirali korisnici koji se odbijaju educirati i mijenjati svoje postupanje s otpadom. A što je Grad Karlovac napravio do sada — odgovor je opet „gotovo NIŠTA“.
Karlovačka županija također se treba uključiti i surađivati s jedinicama lokalne samouprave na način da ubrzavaju i pojednostavljuju svoj dio posla – prostorno planiranje na nivou županije, s kojim moraju biti usuglašeni gradski planovi kao planovi nižeg reda, suglasnost na plan gospodarenja otpadom jedinica lokalne samouprave, te pomoći manjim općinama u ovom ozbiljnom poslu. A što je Karlovačka županija napravila do sada — odgovor je opet „gotovo NIŠTA“, pišu dalje.
Građanima su nametnute ogromne obveze odvojenog prikupljanja čak 50% komunalnog otpada do 2020. Godine, a za svako ne pridržavanje istih nametnute su goleme kazne. Ljudi se s pravom pitaju i pribojavaju kako će odvojeno prikupljanje otpada funkcionirati u višestambenim zgradama, jer samo za primjer komunalna tvrtka neće biti dužna isprazniti kontejner za plastiku ako u njemu bude papira, pa tko će i kako utvrditi tko je što bacio? Kada će se lokalni moćnici prestati igrati „Igara prijestolja“ i početi sa obećanim edukacijama građana i gradnjom infrastrukture ili će kao i uvijek u interesu biti samo kažnjavati građane kako bi se mogle dijeliti božićnice i regresi onima koji ionako žive od novca svih građana Karlovca i Karlovačke županije, navode u ovoj inicijativi.

Pročitajte i ovo

VIRUS U VODI

Karlovački pročišćivač voda u potpunosti uklanja koronavirus: Nema straha za Karlovčane