Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  16C° Karlovac

 • weather-image

  17C° Duga Resa

 • weather-image

  17C° Ogulin

 • weather-image

  16C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Karlovac KICK-OFF Podijeli

Karlovac početna točka projekta EXCOVER za ravnomjerniji raspored turista

13 partnera iz Italije i Hrvatske u dvije godine otkrivat će turistima skrivene turističke bisere na Jadranu i na kontinetnu

U Aquatici je danas održan kick – off sastanak projekta EXCOVER. Time je Karlovac postao početna točka projekta kroz koji će 13 partnera tijekom naredne dvije godine otkrivati skrivene turističke bisere jadranskog područja.

-Kroz Plitvička jezera godišnje prođe oko 1,5 milijun posjetitelja, a vrlo blizu tog turističkog dragulja nalazi se još mnogo više skrivenih potencijala koje ne vidi niti djelić tih posjetitelja. Upravo zato su nam potrebni projekti poput ovoga, koji će pokušati osmisliti strategije i raditi na promociji tih, nedovoljno poznatih, a itekako zanimljivih turističkih lokacija, kakvih je i u Hrvatskoj, a sigurna sam i u Italiji puno više nego što znamo, rekla je ravnateljica Javne ustanove Natura Viva Darka Spudić.

Projekt “Excover: iskusimo, otkrijmo i valorizirajmo skrivena blaga gradova i odredišta u jadranskom području” provodi se u sklopu Interreg programa međunarodne suradnje Italija-Hrvatska, a jedan od 13 partnera je i Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije.

Glavni cilj projekta je povećati broj turista u skladu s kulturnim i prirodnim potencijalom područja te smanjiti turističku sezonalnost obiju zemalja. Projektom se želi doprinijeti ravnomjernijem rasporedu turista te rasteretiti područja prevelike koncentracije turista smještena uglavnom na obali.

Projekt je financiran kroz Interreg program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020., a ukupna mu je vrijednost 2.474.876,05 € od čega nepovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 2.103.644,64 €

Ova nepravilnost povezana je s nedostatkom adekvatnog lanca turističke ponude. Rezultati projekta su uspostava efikasnog turističkog sustava koji će lokalno stanovništvo usmjeriti na korištenje vlastitih sredstava i vještina te brendiranje novih destinacija.

Tijekom trodnevnog početnog sastanka projekta partneri su upoznati s tehničkim detaljima projekta, podijeljene su uloge i odgovornosti i dogovorene daljnje aktivnosti u projektu. Osim tehničkih aspekata partneri su upoznati s turističkim potencijalima koji bi se mogli naći na rutama koje će se kroz projekt razvijati: dvorac Dubrovac u Karlovcu, Baraćeve špilje u općini Rakovica, Muzej Like u Gospiću, Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Kao primjer dobre prakse EU projekata provedenih u Karlovcu predstavljen je i Slatkovodni akvarij Aquatika, koji je ugostio drugi dan Excover sastanka.

-Vjerujem da je odabir Karlovačke županije kao početne točke ovog projekta savršen potez, jer upravo ova županija nudi pregršt skrivenih turističkih dragulja koje je potrebno otkriti i zajedno s nama raditi na njihovoj promidžbi. Želja mi je da ovaj projekt pridonese tim naporima i da sve te lokacije dobiju zasluženu turističku valorizaciju, zaključila je Martina Furdek Hajdin, zamjenica Karlovačkog župana koja je pozdravila partnere i poželjela im uspješan rad i uživanje u Karlovcu.

Projekt Excover započeo je s provedbom 1.1.2019., traje do 30.6.2021. Partneri u projektu su uz JU Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije i Razvojna agencija Ličko-senjske županije (HR, nositelj projekta), Sveučilište u Zadru (HR), Primorsko-goranska županija (HR), Zajednica općina Carnia (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Sveučilište u Udinama (IT), Općina Rive d’Arcano (IT), Delta 2000 Societa Consortile a R.L. (IT), Općina Campobasso (IT), Nacionalni park Sasso Simone i Simoncello (IT), Konzorcijska tvrtka Terre del piacere (IT), Općina Predappio (IT) .

Pročitajte i ovo

VODOOPSKRBA

Bez vode noćas Zagradci, a u petak ujutro i cijeli Borlin