Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  5C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  5C° Slunj

Županija KAPACITETA IMA, ALI Podijeli

Karlovačka bolnica od ponedjeljka smanjuje “hladni” program. Nema pregleda za sve koji nisu hitni

Radit će se samo s hitnim i onkološkim pacijentima

U samo dva tjedna, od 1.4. do danas, u Karlovačkoj županiji hospitalizirano je 230 COVID pozitivnih pacijenata koji leže u tri županijske bolnice u Karlovcu, Dugoj Resi i Ogulinu. S današnjim danom hospitalizirano je 144 ljudi. Zbog svega toga će od ponedjeljka u Općoj bolnici Karlovac biti reduciran “hladni program”.

-Ostajemo samo na hitnostima i onkološkim pacijentima, rekao je ravnatelj Nikša Antica na današnjoj izvanrednoj pressici ispred dvorane Ekonomske škole u kojoj se održalo masovno docijepljivanje drugom dozom Pfizer cjepiva.

Ljudski kapaciteti u bolnicama nisu bezgranični

U OB Karlovac naime ne nedostaje ni respiratora, niti opreme ili kapaciteta za smještaj oboljelih nego ljudskih kapaciteta.

-Oni nisu bezgranični i da bi mogli kvalitetno zbrinjavati i COVID pacijente, ali i one koji nisu zaraženi, na ovakvom režimu i opterećenosti rada i progresijom koja nam tek slijedi, prisiljeni smo hladni pogon reducirati. Nadamo se da će to što kraće trajati, ali to ovisi o svima nama, naglasio je Antica.

Iako je prosječna dob pacijenata 70 godina, trenutno je na bolničkom liječenju i osoba koja je ’74. godište

Osim sve većeg broja hospitaliziranih pacijenata, bolnica dodatni pritisak ima i u COVID i ANIS ambulantama te OHBP-u.

-Dnevno svaki dan, pogotovo vikendima, kroz ova tri radilišta prođe više od 200 pacijenata, naglasio je Antica.

Hitna u dva tjedna prevezla 210 COVID pacijenata

Opterećena je i hitna služba te sanitetski prijevoz.

– Zadnja dva tjedna bilježimo prosječno 16 intervencija za COVID pacijente u Karlovačkoj županiji. U to je vrijeme prevezeno 210 COVID pozitivnih pacijenata i 300 pacijenata između bolničkih transporta. Kada tome dodamo i sve one koji nemaju COVID, a isto zovu hitnu, znate koliko je opterećenje na hitnu medicinsku službu.

Rekla je saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maja Grba Bujević koja je današnje prijepodne provela u dvorani Ekonomske škole cijepeći građane.

Za informacije o COVID-u i cijepljenju zovite 113

Kako bi se rasteretio taj sustav barem od telefonskih upita kojih je prema hitnoj službi trostruko više nego inače, dr. Grba Bujević poziva građane da sve upite o COVID-u ili cijepljenju upute na besplatni broj 113 koji je u funkciji. Isti broj mogu zvati i vikendima kada ne mogu do svojih obiteljskih liječnika.

Danas je u Karlovcu drugu dozu Pfizera na masovnom cijepljenju primilo 462 građana

U Hrvatskoj je do sad procijepljena 671.000 ljudi. Do kraja lipnja u državu stiže 1,5 milijuna novih doza cjepiva. U Karlovačkoj županiji cjepivo je primilo više od 20.800 građana, a ta bi se brojka do kraja lipnja trebala značajno povećati.

Do kraja lipnja procijepljenost 60 %

-Veseli nas da ćemo u zadnjem tjednu travnja početi dobivati sve veće količine cjepiva odnosno minimalno 5.000 doza tjedno što govori da bi do kraja lipnja samo Pfizera trebalo stići više od 60.000 doza. Plan je imati 60 % procijepljenosti do kraja lipnja, naglasio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.

Cijepljenje će biti organizirano kod obiteljskih liječnika te na punktovima za masovno cijepljenje.

Prema planu prioriteta, u trećoj fazi početkom svibnja, Karlovačka županija planira procjepljivanje radnika u gospodarskim subjektima, turističke djelatnike, ugostitelje, prosvjetu i predškolski odgoj te novinare.

Iako brojke dnevno zaraženih i dalje rastu, u Karlovačkoj županiji pooštravanja, ali ni popuštanja epidemiološkim mjera, barem za sad, neće biti.

Pročitajte i ovo

MOST ZA RAZVOJ GAZE

Most Gaza – Banija nije izmišljotina: Isplaniran je još 1959., a i sada je u GUP-u Karlovca