Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  24C° Slunj

Hrvatska UKRAJINCI U KAZUP Podijeli

Karlovačka županija može primiti još 556 ukrajinskih izbjeglica, na raspolaganju i 64 obiteljske kuće. Osmero mališana krenulo u školu

Dvoje mladih upisalo je srednje škole, a Ukrajinci žele učiti jezik i raditi

Karlovačka županija u ovom trenutku može primiti još 556 ukrajinskih izbjeglica u organiziranom smještaju, te ugostiteljskim objektima, a trenutno su na raspolaganju i 64 obiteljske kuće.

Izbjeglice mogu biti privremeno smještene u tri sportske dvorane u Karlovcu, u  Ekonomskoj, Prirodoslovnoj i Šumarskoj školi, te u ugostiteljskim objektima koji se uglavnom nalaze na području Rakovice, izjavila je nakon današnjeg sastanka s Vladom RH karlovačka županica Martina Furdek Hajdin za Radio Mrežnicu.

Ona je zajedno s ostalim županima danas bila na sastanku u Vladi na kojem je najavljen mogući dolazak 20 tisuća nesretnih Ukrajinaca koji iz domovine bježe pred ratom.

Trenutno se u Karlovačkoj županiji nalazi 66 Ukrajinaca u Hotelu u Grabovcu čiji je kapacitet 68 osoba. Radi se o kolektivnom smještaju, podsjetimo, a još je oko 30-ak Ukrajinaca u županiji u privatnom aranžmanu.

-Zasad je situacija pod kontrolom, a na raspolaganju su, kako smo i prije rekli, još 3 dvorane u Karlovcu koje mogu prihvatiti 380 osoba. One su date za mobilizaciju, no namjera je da izbjeglice čim manje borave u bilo kakvom kolektivnom centru, već da se raspoređuju na pojedinačni smještaj, kaže Furdek Hajdin.

-Najavljen je mogući primitak 20 tisuća raseljenih osoba, a s današnjim danom ušlo ih je 9357 u Hrvatsku. I dalje su to žene s djecom, oko 88 % , kaže karlovačka županica.

Što se tiče ukrajinskih izbjeglica u Karlovačkoj županiji čim je prije moguće oni dobivaju OIB i iskaznicu, svi se evidentiraju. Do danas je u osnovne škole Karlovačke županije krenulo osmero ukrajinskih mališana, tri u Slunj, 1 u Rakovicu, 1 u Dugu Resu, te 3 očekuju u Karlovcu.

U srednje škole krenulo je i dvoje mladih, jedno u Gimnaziju Karlovac, a drugo u Glazbenu školu.

Županica kaže kako Ukrajinci koji dolaze žele raditi i učiti hrvatski jezik, a do kraja ovog tjedna bit će poznat i potpun popis objekata u gradovima i općinama gdje ih se može smjestiti. Očekuje se da bi takav smještaj bio refundiran vlasnicima objekata, a sve će biti poznato nakon sjednice Vlade.

 

Pročitajte i ovo

NAPETO

I danas vruće, no ipak najavljuju pljuskove i grmljavinu