Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Život VRIJEDNI SPAŠAVATELJI Podijeli

Karlovački HGSS i ove godine dobiva financijsku potporu županije

Zbog povećanog obima posla kojega su imali na petrinjskom i glinskom području nakon potresa, dobit će i dodatne sredstva

Oko sto intervencija godišnje ima Stanica HGSS-a Karlovac koja pokriva područje od 16 jedinica lokalne samouprave. Ne čudi stoga što iz županijskog proračuna za rad ovih vrijednih volontera stiže godišnje 115.000 tisuća kuna.

Ugovor o sufinanciranju potpisali su dana županica Martina Furdek Hajdin i pročelnik karlovačke stanice Ivica Škot.

Karlovački HGSS ima 41 člana uz još 12 na području Slunja. Jedna su od najvažnijih u Hrvatskoj zbog svog položaja, ali vještina. Jedini, naime imaju ljude obučene za speleološka spašavanja.

Osim potražnih akcija, kojih imaju najviše, od prvoga dana bili su i u Petrinji nakon potresa. Svoj doprinos dali su u potražnim akcijama s psima. Dnevno je na terenu tamo bilo i do 20 ljudi, ali i dalje sudjeluju na tom području s po dvoje do troje ljudi dnevno.

Godišnji proračun HGSS-a Karlovac je 400.000 kuna koja su najvećim dijelom iz karlovačkog i županijskog proračuna, ali u sufinanciranju njihova rada sudjeluje i preostalih 15 jedinica lokalne samouprave.

Prvim rebalansom županijskog proračuna, naglasila je Furdek Hajdin, bit će osigurana i dodatna sredstva za njihov rad. Koliko će dobiti ovisi o potrebama. No, uz to, novca će biti i za uređenje prostora skladišno obučnog centra na Jamadolu u kojem su uz gorske spašavatelje i vatrogasci te Crveni križ.

Pročitajte i ovo

ŽIVOT PTICA U PERIVOJU

Bogatstvo vrsta u perivoju: 50 novih kućica za malene stanovnike