Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  28C° Karlovac

 • weather-image

  28C° Duga Resa

 • weather-image

  27C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  27C° Slunj

Karlovac MANJI POREZI NAPUNILI BLAGAJNU Podijeli

Karlovački proračun raste na 377 milijuna kuna. Povećali ga porezni prihodi

U odnosu na planirano za ovu godinu proračun je veći za ukupno 37 milijuna kuna

Smanjenje prireza sa 14 na 12 posto od prošle godine na proračunu Grada Karlovca više se ni ne osjeti, rekao je danas gradonačelnik Damir Mandić najavljujući sutrašnji drugi rebalans.

Gradska se blagajna dobro puni pa će proračun sa 361 porasti na 377 milijuna kuna.

– U strukturi prihoda povećanja valja imati na umu da u prvih šest mjeseci u odnosu na prethodnu godinu su se poprilično, za jedan malo veći iznos, povećali porezni prihodi i prihodi od poreza i prireza. U ovom slučaju je to za 5,4 milijuna kuna te prihodi od poreza na promet nekretnina za 1,5 milijuna kuna.

Sve to znak je da se gospodarstvo u Karlovcu oporavlja.

– Tu su se očito dogodile određene pozitivne promjene gdje mi više uopće ne osjećamo to smanjenje prireza na proračunu što je važno napomenuti jer to ide u prilog tome da su primanja naših sugrađana također rasla.

Rastu proračuna doprinijeli su i EU projekti, ali i 3,5 milijuna kuna koje je država “spustila” za udžbenike te 4,6 milijuna kuna koje je Grad dobio od Hrvatskih voda za sanaciju osam najkritičnijih klizišta. Dodatno bi proračunski novac mogla “sačuvati” pomoć države iz Fonda za EU projekte. Za 50 % potpore svoga udjela Grad je kandidirao ukupno 7 projekata – zonu Gornje Mekušje, vrtić Mahično, vrtić Dubovac, OŠ Turanj, OŠ Braća Seljan, Veleučilište i Gradsku upravu. Prijava je predana rezultate se još čeka.

Mandić očekuje da će se do kraja ove godine realizirati sve zacrtane projekte.

– Sve u svemu proračun je u svojoj srži više nego zdrav i ono što on oslikava jest da naveći dio naših sugrađana ipak ima povećanje prihoda. Ono što smo mi sa svoje strane obvezni je da taj novac svih Karlovčanki i Karlovčana usmjeravati u projekte koji su nam ključni za sve nas u gradu Karlovcu, zaključio je Mandić.

Pročitajte i ovo

PRIJE SVEGA

Sutra zatvoren Ruski put: “Snimat” će situaciju u karlovačkom podzemlju