Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Karlovac ZADOVOLJNI STUDENTI Podijeli

Karlovački studenti o menzi: Došla nam je kao kec na desetku

Dva mjeseca trošili su svoj novac dok im je onaj “državni” na iksicama propao, sada su sretni jer ipak su siti

Dugo i mukotrpno trajao je put karlovačkog Velelučilišta i Studentskog centra do uspostavljanja studentske menze. Ipak, sad već tjedan dana na zadovoljstvo svih, a posebno karlovačkih studenata, menza uspješno radi u restoranu Zrinski.

Proteklih mjeseci morali su trošiti vlastiti novac za prehranu i često su bili više gladni nego siti. Danas, druga priča.

-Sve ove novce što smo dobivlai na iksicu su propadali. Mislim da smo to trebali dobivati da nekako preživimo te dane. Bilo je malo oskudno za živjeti, ali eto, dobili smo menzu. Dok danas trošimo 15 kuna za dva obroka tada se trošilo od 50 do 100 kuna; Ovo je veliki pomak za nas studente što se tiče financijskog, ali i nutricionističkog aspekta. Brza hrana nije baš dobra za probavu. Ovo je danas baš super, menza nam je sjela k’o kec na desetku, rekli su Anamarija i Kenan.

Dnevno su trošili od 50 do 100 kuna na brzu prehranu sada tek 15 kuna

S menijem su također zadovoljni.

-Većinom smo sve probali. Pozitivno je što je svaki dan pomfrit i piletina, ima i kuhanog, svaki dan je neka fina juha; Današnji menije je iznadprosječno ukusan, dekoracija takđer, sve je na niovu, dodaju Anamarija i Kenan.

Restoran Zrinski danas su obišli predstavnici Grada, Županije, Veleučilišta i Studentskog centra te su se u pratnji predstavnika Pletera uvjerili da su svi zajedno ipak odradili dobar posao.

-Sa današnjim danom možemo konstatirati da smo konačno uspjeli, rekao je ravnatelj Studentskog centra u Karlovcu Željko Šančić.

A agonija sa studentskom prehranom u Karlovcu je trajala od kolovoza kada dotadašnji pružatelj usluga nije produžio ugovor. Svoj vrhunac je dosegnula u listopadu  kada s početkom akademske godine pitanje menze još nije bilo riješeno. Tada su zajedničkim snagama Grad, Županija, Veleučilište, MORH, SC zapeli da cijelu stvar ipak razriješe što ime je na kraju, uz niz peripetija i uspjelo.

Pravo na prehranu ima 800 studenata karlovačkog Veleučilišta

– Ovo je bio predugi put, ovo je bilo mukotrpno, ali ovo je i potvrdilo da važeći pravilnik koji regulira ovu problematiku nije dobar, dodao je Šančić.

Za pružanje usluge studentske prehrane u državi nitko nema računicu

Nastojat će da se Pravilnik iduće godine izmjeni jer s ovakvim, iz 2013. ugostitelji nemaju računicu. Nema je ni restoran Zrinski koji je dio Pletera odnosno Ministarstva obrane. -Da bi nešto poslužili morate platiti sirovinu koja je u startu skuplja od onoga za što vi prodajete obrok, rekao je Josip Vrdoljak direktor sektora ugostiteljstva u Pleteru.

– Mi smo na mjesečnoj razini došli do računice 17.400 kuna da bi to bilo uopće održivo, a mi ovdje ne radimo na nekakvoj tržišnoj razini. Privatna tvrtka to nije uspjela – ekonomski poslovati i raditi pozitivno. Do istog računa smo došli i mi, dodao je Vrdoljak.

Zato bez subvencije Grada Karlovca i Karlovačke županije koji su za 2020. osigurali po 5 tisuća kuna mjesečno, a preostali iznost SC, studentske prehrane u Pleteru ni danas ne bi bilo.

Situacija u Karlovcu sa studentskom prehranom jedna je od 21 iste priče u RH

-Zbog svega što Veleučilište radi i zbog njegovog značaja, nismo dugo razmišljali da se od iduće godine Karlovačka županija uključi u sufinanciranje obroka da bi mladi imali kvalitetan obrok sa svim sadržajima. Pet tisuća kuna mjesečno davat će Karlovačka županija i pet tisuća kuna mjesečno Grad Karlovac, rekla je dožupanica Vesna Hajsan Dolinar. Preostali potreban iznos osigurat će SC.

– Drago nam je da se opet pokazalo da se samo sinergijskim pristupom Županije i Grada, Veleučilišta, Studentskog doma i svih uključenih u ovu priču, uvijek iznađu najbolja rješenja koja su dugotrajnija i koja donose najbolje rezultate, dodao je Marinko Pleskina iz Grada Karlovca.

Studenti će tražiti refundaciju novca kojeg dva mjeseca nisu trošili s iksica

Strpljivim studentima zahvalio je i prodekan Veleučilišta Ivan Štedul, a svima koji su se trudili da se regulira studentska prehrana, u ime svih studenata zahvalila je predsjednica Studentskog zbora u Karlovcu Tamara Ljikar.

Iako to još nikome u Hrvatskoj nije pošlo za rukom, Zbor i SC pokušat će se izboriti za refundaciju novca za vrijeme dok nisu imali menzu.

-Radimo na tome da se pošalje dopis Ministarstvu, ali moramo vidjeti na koji bi se način mogao ostvariti povrat novca.

Pročitajte i ovo

POMALO

Radovi na Dubovcu trebali bi biti gotovi do kraja listopada