Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Županija NABAVLJA SE OPREMA Podijeli

Karlovačkoj bolnici stigao jedan respirator iz Kanade, očekuju se još dva. U Karlovac stiže i oprema iz Kine

Oprema iz Kine bit će 3000 antivirusnih kompleta, 6000 zaštitnih maski FF52, 2000 zaštitnih plastičniih naočala te rukavica. Milijun kuna platila je županija

Uz 18 respiratora koja ima od ranije zdravstveni sustav odnosno Opća bolnica Karlovac sada ima još jedan, a uskoro stižu još dva.

Iako se respiratore ne može nabaviti u roku kraćem od 60 dana, Karlovačka županija uspjela je doći do jednog i to iz Kanade, rekla je na današnjoj presici županijskog Stožera dožupanica Vesna Hajsan Dolinar.

– Mi smo uspjeli s jednom tvrtkom iz Kanade dobiti jedan respirator. Jučer je isporučen bolnici Karlovac i u roku od dva tjedna očekujemo još dva respiratora, rekla je Hajsan Dolinar. Županija ga je platila iz proračuna, ali nije poznato koliko je koštao.

Podsjetila je na odluku nacionalnog stožera i ministarstva da će svi pacijenti koji će imati potrebu za liječenjem na respiratoru biti prebačeni u zagrebačku bolnicu.

– Mi za rezervu i za naše potrebe, posebno hitne, nabavili smo prijenosne respiratore da budemo opremljeni potrebnim sredstvima, naglasila je Hajsan Dolinar.

Uskoro stiže i set za dekontaminaciju.

– Možemo očekivati da će do kraja ovog mjeseca set stići u Karlovac, ali ne možemo biti sigurni da će tako i biti zbog novog prekograničnog protokola. Ali, oprema stiže, iz Češke, rekao je ravantelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije dr Nikša Antica.

Milijun kuna izdvojeno za zaštitnu opremu koja u petak stiže iz Kine

Novinarsko je pitanje bilo i jesu li ravnatelji domova zdravlja u Karlovačkoj županiji na vrijeme osigurali svu potrebnu zaštitnu opremu za svoje liječnike i zdravstvene djelatnike jer s terena, naime, dolaze informacije da opreme nemaju, a pogotovo stomatolozi kojima za rad s pacijentima (onim hitnima kojih ima i dalje) nedostaju zaštitni mantili i naočale tj. takozvani viziri. Oni su od svojih pacijenata udaljeni na ne više od desetak centimetara i dok rade izloženi su konstantno njihovoj slini.

Stoga je razumljiv njihov strah koji je rezultirao time da dio stomatologa hitne pacijente jednostavno ne prima.

-Ministar je još prošli mjesec jasno dao upute ravnateljima da krenu u nabavku opreme. No, na tržištu već one najpotrebnije opreme tada više nije bilo – a to su zaštitne maske i zaštitne naočale. Karlovačka županija je zbog svjesnosti situacije da se nigdje u Hrvatskoj pa ni u Europi ne može nabaviti zaštitna oprema, uspjela s jednom kineskom tvrtkom dogovoriti i u svom proračunu osigurala milijun kuna. Naručili smo 3000 antivirusnih kompleta, 6000 zaštitnih maski FFP2, 2000 zaštitnih plastičniih naočala te rukavica. Tu opremu očekujemo u petak, rekla je Hajsan Dolinar.

Raspodijeljena će biti prema prioritetima zdravstvenim ustanovima – bolnicama, hitnoj službi, obiteljskoj medicini, stomatolozima, domovima zdravlja.

Dodatna oprema očekuje se i od Vlade RH.

Pročitajte i ovo

HŽ INVESTIRA

Ogulinski kolodvor u radovima: 65 milijuna kuna za obnovu dionice