Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život POZIV SVIM LJUDIMA Podijeli

Karlovačkom policajcu nepoznata bolest “uzela” noge. Najveća mu je želja da može samostalno izaći iz zgrade. Pomozimo mu!

Za ugradnju rampe i prilaza pred zgradom u kojoj Mikša živi potrebno je sakupiti 150 tisuća kuna

Tako često život i ljude, a osobito zdravlje uzimamo “zdravo za gotovo”. Jurimo, žurimo, nezadovoljni smo, a onda se u trenu taj život promijeni i pokaže nam drugo lice. Priča karlovačkog policajca Božidara Mikše najbolji je primjer za to. Bolest mu je oduzela dotadašnju životnu radost, ali nije mu uništila duh.

Treniranje borilačke vještine aikido, planinarenje, gljivarenje, šetanje, plivanje, plesanje i još puno toga umirovljeni policajac Božidar Mikša radio je sve do prije četiri godine kada mu je nepoznata bolest sve to oduzela. Zbog bolesti su mu tada amputirane lijeva potkoljenica i desna natkoljenica.

-Radi se o bolesti nepoznatog podrijetla gdje mi je prije četiri godine amputirana lijeva potkoljenica, a prije tri godine sam na desnoj nozi imao četiri amputacije u 40 dana. Nije poznato zašto  se to događa, razvije se suha gangrena i mora doći do amputacije, pojasnio je novinarima sam Mikša.

Nakon amputacija naprasno je završio u mirovini i invalidskim kolicima. Od osobe koja je uvijek bila u pokretu sada sam više ne može van iz stana.

-Izlazim iz zgrade i ulazim u zgradu uz pomoć dobrih ljudi. Moram prolaziti kroz smećaru, ali prilaz postoji, međutim, neodgovarajući je pa  ne mogu sam izaći van. Puno bi mi značilo kad bih mogao dijeliti sve dobrobiti života na zraku sa svojim sugrađanima, kaže.

Račun na koji se može pomoći je IBAN: HR50 2400 0081 5104 0807 9, SWIFT BIC: KALCHR2X

U tome mu pokušavaju pomoći njegovi kolege policajci i Povijesna postrojba “Karlovački počasni vod ZNG-91.”. U prosincu su otvorili donacijski račun na kojem je do sad prikupljeno  tek 15.000 kuna za ugradnju invalidske platforme. Daleko je to od potrebnog iznosa.

-Preinaka koja bi se trebala napraviti da bih ja mogao samostalno izlaziti van i da bi prilaz bio odgovarajući je u vidu invalidske platforme sa stražnje strane zgrade. Cijena te platforme je 108.000 kuna prema troškovniku koji je napravljen.

Iznos je i veći kad mu se doda uređenje prilaza. Penje se na više od 150.000 kuna.

Kako bi građanima ukazali na potrebu za pomoći Božidaru Mikši, PU karlovačka, Crveni križ i Počasni vod su danas na livadi između bolnice i KTC-a izložili starodobna vojna vozila, policijski “schengen bus”, a predstavio se i policijski pas Laki.

-Želimo mu pomoći i olakšati kretanje kako bi i dalje mogao pridonijeti zajednici, kako bi mogao sudjelovati u svim ostalim aktivnostima koje je prije amputacije radio – od sporta, pjevanja u crkvenom zboru i ostalog, naglasila je Anita Gračan, policijska službenica PU karlovačke.

Mikša: Ne odustajem od života, cilj mi je svakoga dana napraviti što više koraka unatoč boli

Mikša se svakoga dana trudi na protezama napraviti što više koraka. Iako mu svaki korak pa i samo stajanje izaziva veliku bol, od života, kaže, ne planira odustati.

Uz prijatelje Mikši je velika potpora njegova obitelj te osobna asistentica Lucija Galinac, a nada se da će to ovom akcijom postati i šira zajednica. Uz zahvalu svima koji mu pomažu, na kraju je poručio:

– Kad smo zdravi onda stvari uzimamo zdravo za gotovo pa tako i noge, a svakome se to može desiti. Bitno je samo da ja dajem sve od sebe i zaista se nadam da će ljudi dobrog srca to prepoznati u meni.

A svi dobroga srca Mikši mogu pomoći za invalidsku platformu uplatom na donacijski račun koji je za tu svrhu otvorila Povijesna postrojba “Počasni vod ZNG-91.” ili donirati radove. Više informacija i kontakata potražite i na internetskim stranicama Počasnog voda.

Pročitajte i ovo

GRIN FEST

Večeras u amfiteatru Hari Rončević, sutra Dalmatino