Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  10C° Slunj

Život IZLAZAK U SVIJET Podijeli

Kineski Songxi želi svijetom širiti legende i priče o svome selu

Treći dan boravka Karlovčanke Laure Volarić Horvat u Kini protekao u razgovorima o projektu

Rad i točnost ono je što se traži od sedme generacije volontera koji do 31. kolovoza borave u kineskom selu Songxi, a među kojima je i Karlovčanka Laura Volarić Horvat. No, sve je i vrlo zabavno, kaže Laura:  – Od učenja kaligrafskog pisanja preko igre na potoku zajedno sa domaćinima pa do službenih primanja.

U Uredu za strane i prekomorske odnose Narodne vlade Okruga Jinhua sudionike iz Francuske Njemačke, Češke, SAD-a, Hrvatske, Malawija, Gane, Indije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Poljske, Kolumbije i Etiopije primio je predstavnik Komunističke partije Kine okruga Pujiang i predsjednik gradske općine Narodne vlade okruga Pujiang Ding Zheng.

– Namjera ovog projekta je “otvaranje i izlazak u svijet”, rekao je i istaknuo da selo Songxi uživa povijest od 1800 godina.

Od tada, mnogo se radilo na razvoju okoliša što se vidi po uređenju potoka koji teku kroz selo potpuno integrirani u život sela. Zheng je naglasio da se nada da svijet čuje za selo Songxi i tradiciju koju mještani održavaju. Iako službeno ovdje živi 3000 ljudi, ipak ih je mnogo otišlo, većinom mladih pa danas ovdje živi manje od 2000 stanovnika.

Tri su cilja ovog projekta: Home+ model, što podrazumjieva smještanje turista koji posjećuju Songxi u obiteljske kuće radi izravnog izlaganja svakodnevnom životu sela. – Treba otvoriti vrata, izaći van i vidjeti seoski život, istaknuo je predsjednik Narodne vlade okruga Jinhua za strane i prekomorske odnose s NR Kinom Zhang Hong. Drugi je cilj napraviti turistima osjećaj da su kod kuće, da budu dio obitelji i da stvore prijatelje za cijeli život. Treći je širiti legende i seoske priče u svom dijelu svijeta čak i nakon završetka projekta.

Komunikacija – način rješavanja problema u svijetu

Hong projekt naziva platformom za razvoj komunikacije sa svijetom. – Kulture se moraju doticati i prožimati; moramo biti zajedno u ostvarenju kineskog sna.

Jedan od sudionika projekta, Izraelac Roy Azuz, rekao je da najviše cijeni komunikaciju između zemalja jer je to najbolji način rješavanja problema u svijetu.

Svečana ceremonija otvaranja održana je trećeg dana odvijanja projekta. Sudionicima su predstavljeni tradicionalne kineske točke kao što je ples Lotus, ples pod maskom Fu rong yu, točka na instrumentu Guqin tijekom koje su majstori kaligrafije pisali kineske znakove na veliko platno i poklonili ga selu Songxi.

Ceremonija je otvorena Plesom zmajeva koji je inače karakterističan ples za proslavu kineske nove godine, 2. veljače. Svi su sudionici pozdravili okrug Jinhua na svom materinjem jeziku tj. ukupno 15 jezika.

Pročitajte i ovo

VATRU GASI, BRATA SPASI

Mladi glinski vatrogasac u potresu ostao bez kuće, ali nesebično pomagao sugrađanima. Karlovački kolege mu žele izgraditi novi dom