Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  13C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Život NIJE PREMA UPUTAMA Podijeli

Komora dentalne medicine upozorila: Rad dentalnih ordinacija u Karlovačkoj županiji neodgovarajuće organiziran

“Umjesto da radi samo jedna ordinacija za hitne slučajeve, radi ih više na velikom broju lokaliteta bez vizira i zaštitnih odijela”

Hrvatska komora dentalne medicine upozorila je dopisom Karlovačku županiju da rad dentalnih ordinacija u domovima zdravlja nije organiziran na odgovarajući način te da ne ispunjava uvjete koje je odredio Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

Kako stoji u dopisu poslanom na adresu karlovačkog Doma zdravlja,krizni stožer Ministarstva zdravstva te županijskog ureda za zdravstvo i županijskog Stožera civilne zaštite, prema Odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravstva za vrijeme trajanja epidemije potrebno je obustaviti redovni rad i djelatnosti te obavljati samo hitne i neodgodive intervencije, uz osiguravanje telefonske dostupnosti izabranih doktora dentalne medicine.

-Dom zdravlja treba organizirati rad djelatnosti dentalne medicine i to u ordinacijama na pojedinim lokacijama domova zdravlja, koje bi radile u dvije smjene i zbrinjavale hitna i neodgodiva stanja. Preporučena je jedna ordinacija na razini županije, u čijem radu sudjeluju svi doktori dentalne medicine u mreži javne zdravstvene službe, stoji među ostalim u dopisu Komore.

Osim što rade na velikom broju lokaliteta, stomatolozi si moraju sami osigurati vizire

No, u Karlovačkoj županiji nije uspostavljena samo jedna ambulanta za zbrinjavanje hitnih i neodgodivih stanja nego doktori dentalne medicine rade prema uobičajenom radnom vremenu uz dodatno organizirana dežurstva subotom, nedjeljom i blagdanima te 24-satna dežurstva.

-Sukladno Odluci vašeg Doma zdravlja, u Karlovačkoj županiji je organiziran rad djelatnosti dentalne medicine na velikom broju lokaliteta, čime se povećava potencijalna mogućnost širenja zaraze koronavirusom COVID-19. Uz navedeno, doktori dentalne medicine sami moraju osiguravati zaštitnu opremu, raspolažu samo rukavicama i maskama, dok nisu osigurana zaštitna odijela te im je dan naputak da kao mjeru zaštite sami ponesu na dežurstva vizir, ako istim raspolažu, piše dalje Komora.

Striktnim pridržavanje smjernica štiti se sigurnost građana i zdravstvenih djelatnika

Nadležnima u Karlovačkoj županiji skreću pozornost na Upute Kriznog povjerenstva Hrvatske komore dentalne medicine od 25. ožujka 2020. godine. Tada su date detaljne strukovne upute svim županijama i zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj o organizaciji rada djelatnosti dentalne medicine

– A koje su vam dostavljene u svrhu zaštite pacijenata i zdravstvenih djelatnika. Isto tako, Komora je ukazala da pružanje dentalne skrbi u dentalnim ordinacijama za hitna stanja može predstavljati iznimno rizičan epidemiološki kontakt te su zamoljeni svi subjekti u zdravstvenom sustavu na striktnu primjenu strukovnih smjernica Komore i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva u svrhu osiguranja sigurnosti građana i zdravstvenih djelatnika vašeg Doma zdravlja, stoji na kraju dopisa iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Pročitajte i ovo

NIJE ZA KUPANJE

Danas vrijeme gotovo identično jučerašnjem, poslijepodne više sunca