Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  -0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  -0C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Život TURIZAM I GOSPODARSTVO Podijeli

Lipšinić: Posadit ćemo 300 autohtonih trsova vinove loze uz kuriju u Plepelić Dvoru

Kvalitetna infrastruktura olakšava i privrednicima i gostima, a ulaganje u autohtone trsove obogaćuje turističku ponudu

Nakon što su krajem prošle godine otkrivene autohtone sorte trsova na području Ozlja, Grad u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba sve intenzivnije nastavlja projekt u čijem su središtu upravo autohtone vinske sorte.

Grad je trenutno u procesu otkupljivanja Stare kurije na lokaciji Plepelić Dvora koja je trenutno u državnom vlasništvu, a na području je Škaljevice. To bi onda značilo i proširenje turističko-gospodarske djelatnosti, poručuje gradonačelnica Gordana Lipšinić.

-Ono što želimo kao nastavak projekta jest uzgajanje tih otkrivenih autohtonih sorti vinove loze. Važno je uzgojitit te cijepove i posaditi ih na autohtonoj lokaciji odakle potječu. Napravit ćemo vinograd od tih sorti. Zato želimo što prije otkupiti kuriju na lokaciji Plepelić Dvora.

Posebno uređena kurija okružena autohtonim trsovima i to njih 300 za cilj ima postaviti Ozalj na turističku kartu ne samo Karlovačke županije već i šire. Ovakva vinska atrakcija jamči kvalitetan odmor za hedoniste, istraživače i ljubitelje vrhunskog vina.

Ovaj projekt kompatibilan je projektu ulaganja u ceste koji će ovaj kraj učiniti dostupnijim i zanimljivijim turistima. A pomoći će i lokalnim proizvođačima da njihovi proizvodi budu lako i brzo dostupni. Bolje ceste olakšat će transport ozaljskih proizvoda na tržište.

-Cesta ide kroz naselje Jelenčići u dužini oko 3,5 km. Vrijednost te investicije je 3,4 milijuna. Izuzetno je važna prometnica jer centar Ozlja i nizinski kraj spaja s Vrhovcem i nadalje s Vivodinom i Žumberkom.

Cesta bi trebala biti završena do kraja godine.

Pročitajte i ovo

HO, HO, HO

Novogodišnji duh još u okićenoj Dugoj Resi