Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  9C° Karlovac

 • weather-image

  9C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  9C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Karlovac SUNCE (NE)PRIJATELJ KOŽE Podijeli

Madeže na Foginovom pregledalo 158 građana, 21 upućen na daljnje preglede

Većina građana zna kako se zaštititi od sunca, no kako malo njih to znanje primjenjuje

Na Foginovom kupalištu madeže je jučer besplatno dermatološki pregledalo 158 građana od čega je 21 upućen na daljnje pretrage.

Akcija je održana u sklopu dm-ove inicijative “Sunce se nosi bezbrižno”. Dr. Martina Kralj pregledavala je madeže i promjene na koži te je 21 posjetitelja uputila na daljnje pretrage, između ostalog i zbog displastičnih madeža, bazocelularnih karcinoma te keratoza.

Inicijativu čiji je cilj prevencija bolesti kože i edukacija građana o važnosti zaštite od sunca, dm provodi devetu godinu zaredom, pregledano je više od 9.800 građana, a oko 10 posto pregledanih upućeno je na daljnje preglede i liječenje

– Važno je osvijestiti javnost o važnosti redovitih dermatoloških pregleda u svrhu prevencije zloćudnih tumora kože. Najzloćudniji tumor kože, melanom, bilježi porast, a u ranoj fazi je u potpunosti izlječiv. U kasnijim fazama liječenje je komplicirano, a često i neizvjesno, izjavila je  dr. Kralj.

Dermatolozi Hrvatskog dermatovenerološkog društva ističu kako većina građana zna kako se zaštititi od sunca, no kako malo njih to znanje primjenjuje.

Za bezbrižno i sigurno ljeto, napominju tri najvažnija pravila: obaviti preventivni dermatološki pregled, izbjegavati sunce između 10 i 16 sati i redovito nanositi proizvode za zaštitu sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka tijekom boravka na suncu.

Koža pamti

Koža pamti učinke sunca, a najveća akumulacija događa se tijekom djetinjstva i adolescencije. Kako bi potaknuo najmlađe na razvoj zdravih životnih navika, dm je u Karlovcu organizirao i zabavne radionice na kojima su djeca naučila da je uz kremu sa zaštitnim faktorom potrebno nositi šešir ili kapu, oči zaštititi naočalama te izbjegavati sunce kada je ono najintenzivnije.

Pročitajte i ovo

I VIK ZA UDRUGE

Vodovod i kanalizacija Karlovac za udruge ima 250.000 kuna – novac daju za sport i kulturu