Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  27C° Karlovac

 • weather-image

  21C° Duga Resa

 • weather-image

  19C° Ogulin

 • weather-image

  27C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Karlovac Županija Podijeli

Marić: Neoliberalni model je uništio Hrvatsku

Rekao je jučer u Karlovcu saborski zastupnik Goran Marić predstavljajući svoju knjigu "Slom lažnog proroštva".  Tema joj je hrvatska ekonomija, trebale su mu četiri i pol godine da je napiše, a inspiracija mu je došla, kaže zato što je primjetio "da su odstupanja u društvu veća od uobičajenih". Fenomenološki je u knjizi pokušao razjasniti zbog […]

Rekao je jučer u Karlovcu saborski zastupnik Goran Marić predstavljajući svoju knjigu "Slom lažnog proroštva".  Tema joj je hrvatska ekonomija, trebale su mu četiri i pol godine da je napiše, a inspiracija mu je došla, kaže zato što je primjetio "da su odstupanja u društvu veća od uobičajenih".

Fenomenološki je u knjizi pokušao razjasniti zbog čega smo se zatekli u ovim okolnostima i teškoj ekonomskoj situaciji i što treba učiniti da ne bismo bili u njoj.

– Knjiga je dijagnostika Hrvatske u ovih dvadesetak godina njezine suverenosti. Marićeva knjiga završava poglavljem "Ustani i hodaj". To je jedna biblijska poruka, a zapravo ovo i je na neki način biblija o gospodarskom potonuću Hrvatske, rekao je urednik knjige profesor Mihovil Bogoslav Matković dodavši kako knjiga daje naputke svima koji žele Hrvatsku izvući sa dna.

Da je razumljiva svim čitateljima pa i onima koji nemaju veze s ekonomijom, potvrdio nam je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić. Našalivši se da se u knjizi ima doze horora po kojem bi trebalo snimiti film, naglasio je kako će oni koji je pročitaju vrlo brzo složiti mozaik onoga što se događa u državi.

– Taj mozaik je "sjedni i plači" u pravom smislu te riječi. I svi oni koji se pitaju jesmo li dostojni ove domovine ne trebaju se ni pitati. Ova knjiga je krik za onom Hrvatskom kakvu smo sanjali i kojoj težimo, a ako ni zbog čega onda zbog onih petnaestak tisuća ljudi koji su položili život na oltar domovine. Knjiga je potresna jer je zasnovana na činjenicama, dodao je Jelić.

Sve vlade imale su isti model ekonomske politike i to pogrešan, naglašava pak sam autor. Na naše pitanje ide li nova vlada u pravom smjeru samo kratko odgovara "još uvijek ne".

– Taj model unazadio je mnoge bivše socijalističke zemlje, a među njima Hrvatsku i najviše. One zemlje poput Poljske, koje su odustale od takvog modela one su se puno prije spasile, održale i povećale zaposlenost. Temeljni problem u Hrvatskoj je visoka nezaposlenost i iznimno mala zaposlenost. Danas smo u situaciji da imamo jednak broj umirovljenika i zaposelnih, a to je apsolutno neodrživa situacija. Politika koja nas je dovela do ovdje je tzv. neoliberalni model koji je posljedica Washingtonskog sporazuma koja je pod sintagmom "liberaliziraj, privatiziraj, tržištu sve prepusti i bit će to panaceja, lijek za sve", međutim nije baš tako. Država bu i slučaju defekata na tržištu trebala reagirati, a to se u Hrvatskoj nije dogodilo, zaključio je Marić.

Kako ‘liječiti’ te defekte piše u Marićevoj knjizi "Slom lažnog proroštva".

Pročitajte i ovo

SJEDI 5

Odličan uspjeh karlovačkih gimnazijalaca: Kada nešto voliš, ništa ti nije teško