Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život POŠTANSKE MARKE ZA DAN EUROPE Podijeli

Marke koje možete čuti danas u opticaju i u poštama u Hrvatskoj

Na dvjema raspjevanim poštanskim markama u Hrvatskoj može se čuti pjev lastavice bregunice i galeba klaukavca

Poštanske marke iz serije Europa koje su danas u Hrvatskoj pošti puštene u opticaj u povodu Dana Europe posvećene su pticama.

Ptice su ovogodišnja tema serije poštanskih maraka koju izdaju svi europski poštanski operatori, a motiv na hrvatskim markama su bregunica i galeb klaukavac.

 – Posebnost ovih maraka jest u tome što ih možete čuti. Pomoću pametnog telefona možete preuzeti besplatnu aplikaciju Cee App (Google Play, App Store). S preuzetom aplikacijom skenirajte marke i poslušajte glasanje galeba klaukavca i bregunice. Autor izdanja je Luka Juras, dizajner iz Zagreba, a nominalna vrijednost svake marke iznosi 8,60 kuna. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i u nakladi od 300.000 primjeraka po motivu, pojašnjavaju iz Hrvatskih pošta.

Bregunica je kolonijalna vrsta ptice pa više jedinki bira isto mjesto za svoja gnijezda.  Bregunici su krila i leđa smeđe boje, dok joj je trbuh bijel. Tijekom leta stalno cvrkuće, a „razgovorljiva“ je i dok se kratko odmara u tršćacima. Bregunica je ptica selica koja prezimljava u Africi – u subsaharskim predjelima te duž istočne obale afričkoga kontinenta sve do juga Afrike. U Hrvatskoj se može susresti blizu otvorenih područja uz vodu te u močvarnim predjelima Mure, Drave, Save, Dunava i Neretve. Ugrožena je vrsta ptice, a gubitak vlažnih staništa glavni je uzrok smanjenja njezina broja.

Galeb klaukavac u Hrvatskoj je ptica gnjezdarica. Prepoznaje ga se po žutim nogama, dok su leđa i krila siva s tamnijim završetkom primarnih letnih pera. Prehrana ovoga galeba sastoji se od ribe, rakova i školjaka, a znaju se hraniti i strvinom. Radi hranjenja zalazi u naselja, kao i dublje u unutrašnjost kontinentalne Hrvatske, na mjesta odlaganja otpada oko kojih se može okupiti i veći broj jedinka.

Vezani članci

Pročitajte i ovo

NAJNOVIJE

Jedna oboljela osoba iz Ogulina djelatnik je bolnice. Poduzete sve mjere zaštite pacijenata