Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  0C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  -1C° Ogulin

 • weather-image

  1C° Ozalj

 • weather-image

  -1C° Slunj

Karlovac KARLOVAČKO MEĐIMURSKA FEŠTA Podijeli

Međimurski bograč u Karlovcu oduševio i turiste iz Engleske

Pinklecov vremeplov manifestacija je koja slavi vjenčanje Ane Katarine i Petra Zrinskog i spaja Karlovčane i Međimurce

Karlovac je jučer bogatim kulturno – umjetničkim i gastronomskim programom proslavio 378. godišnjicu vjenčanja Ane Katarine Frankopan i Petra Zrinskog.

Događaj pod nazivom “Pinklecov vremeplov” je, sedmu godinu za redom organiziralo karlovačko Zavičajno društvo Međimuraca “Pinklec”.

Međimursko – karlovačku delegaciju primila dogradonačelnica Andreja Navijalić. Gosti su potom na “Satu povijesti” obišli Karlovac, a onda su gostujući i domaći KUD-ovi: “Sv. Ana Vučjak”, Rečica i Mura u Glazbenom paviljovnu predstavili plesove i pjesme svoga kraja.

Završnica “Vremeplova” bila je posvećena gastronomiji. U dvorištu Trgovačko – ugostiteljske škole osam ekipa po tri člana kuhale su bograč – tradicionalno jelo Sjeverne Hrvatske pripremljeno u kotliću od četiri vrste mesa, i natjecale se za vrijedne nagrade.

Ovo jelo je dobilo ime po kotliću u kojem se kuha (bogrács-kotao). Svoje korijene vuče iz mađarske kuhinje, neodoljivo je slasno i pikantno te je jedno od simbola tradicionalne međimurske kuhinje. Osim u Međimurju, bograč se tradicionalno priprema i u Prekmurju – Slovenija i Pomurju – Mađarska

Najbolji bograč u Karlovačkoj županiji kuha KUD “Sv. Ana Vučjak”, a u Međimurskoj KUD “Mura” iz Murskog Središća. No, sveukupni podbjednik natjecanja je ekipa Trgovačko – ugostiteljske škole Karlovac. Oni su osim kvalitete bograča imali i najbolji stil pripreme, ali i profesionalnost za što su dobili diplomu i pehar.
KUD-ovci će pak na vikend odmor. Karlovčani u Toplice Sv. Martin, a Međimurci u Hostel Karlovac u Selcu.

Priznanja i nagrade svima im je uručio načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

A više od 200 porcija bograča potom je podijeljeno prisutnima među kojima je bila i grupa turista iz Engleske. Slučajno su se zatekli u Karlovcu i Radićevoj ulici. Ostali su oduševljeni činjenicom da kolače i bograč koje su pojeli nisu morali platiti. -U Engleskoj bismo platiti samo gledanje tih delicija, zadovoljno su poručili organizatorima.

Pročitajte i ovo

REAGIRALI NA SDP

Karlovački HDZ: Zlonamjernim manipulacijama prikrivaju inertnost i neprepoznatljivost