Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  19C° Karlovac

 • weather-image

  19C° Duga Resa

 • weather-image

  18C° Ogulin

 • weather-image

  19C° Ozalj

 • weather-image

  18C° Slunj

Županija ZELENIJA EU Podijeli

Ministrica Tramišak u Karlovcu: Sadnjom 10 stabala obilježeno 30 godina Interrega. Karlovac proveo 5, a županija 18 projekata iz ovog EU programa

Sadnja stabala simboličan je čin i zapravo znači razvoj, projekte, buduću suradnju i to u gradu parkova

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je u Karlovcu sadnjom drveća obilježila 30 godina postojanja Interreg programa u Europskoj uniji.

-Ovaj simbolični čin zapravo znači razvoj, projekte, buduću suradnju. Konkretno ovdje govorimo o Interregu IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora. Od 67,25 milijuna eura, koliko je bilo dostupno u ovom programskog razdoblju, ugovoreno je već 47 programa koji su u tijeku. Imamo još osam projekata za ugovoriti. Tako da mogu reći da je vrlo uspješan program i vrlo uspješna suradnja, naglasila je.

Posađeno 10 stabala u Kašićevoj u Grabriku

U sadnji deset stabala likvidambara preko puta Vrtića Grabrik sudjelovali su i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA Julije Domac te dožupanica Vesna Hajsan Dolinar i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

REGEA je u 12 godina provela 22 Interreg projekta. Posljednji je nova kotlovnica na biomasu u Ogulinu čije se puštanje u pogon očekuje krajem mjeseca. Ravnatelj Domac ističe da je agencija spremna i za novu europsku financijsku perspektivu.

-Novaca će zasigurno biti, izvora financiranja će biti, a na nama je da pripremimo projekte i sustav koji će ih pratiti i servisirati.

–Bitno je da će 37 posto svih investicija u novom razdoblju, koje se zove “Iduća generacija EU”, biti za ulaganje u zelene projekte. Bitno je da i Hrvatska pripremi svoje projekte za zelenu i digitalnu tranziciju. Cilj Europske komisije je da do 2050. Europa postane klimatski neutralna, dodao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyen Zlatev.

U županiji provedeno 18 Interregova

U Karlovačkoj županiji provedeno je 18 Interreg projekata vrijednih 26 milijuna kuna. Prvi je bio u Žakanju. Karlovac je pak proveo pet Interregova.

-Četiri su provedena, peti Fortitude, je još u provođenju. Ukupno su vrijedni više od 70 milijuna kuna. Samo za Karlovac vrijednost je oko 7,5 milijuna kuna tj. milijun eura. Od toga je dva milijuna kuna išlo za plaće onih koji su radili na projektu, vrijednost opreme je dva milijuna kuna, a sam Grad je morao je osigurati 500.000 kuna, naglasio je gradonačelnik Mandić

Ministrica u Aquatici

Ministrica Tramišak dolazak u Karlovac iskoristila je i za posjet Slatkovodnom akvariju Aquatika koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Od otvorenja u listopadu 2016.godine Aquatika je jedan od najuspješnijih projekata u Hrvatskoj financiranih iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pročitajte i ovo

DAN OPĆINE

Tounj proslavio svoj dan, na svečanoj sjednici i županica