Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  34C° Karlovac

 • weather-image

  34C° Duga Resa

 • weather-image

  31C° Ogulin

 • weather-image

  34C° Ozalj

 • weather-image

  33C° Slunj

Život OTVORILA NOVI DIO VRTIĆA Podijeli

Ministrica Tramišak u Ozlju: Ulaganja u predškolski odgoj put ka demografskoj obnovi naših krajeva

Proširenje vrtića Zvončić u vrijednosti je 6,7 milijuna kuna

Novi dio Dječjeg vrtića Zvončić u Ozlju danas je i službeno otvoren, a vrpcu je presjekla ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak.

To je jedan od ukupno 200 vrtića koji su u zadnjih nekoliko godina izgrađenu Republici Hrvatskoj državnim i novcem EU-a.

-Zasigurno ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje kao prvi korak na putu obrazovanja djece, su vrlo bitna za sigurnost djece i njihovih obitelji, sve kako bi se i dalje demografski obnavljali naši krajevi, rekla je minsitrica Tramišak.

Naglasila je da će od 24 milijarde eura namijenjenih Hrvatskoj u novom programskom razdoblju biti novca i za ovakve projekte, koji mijenjaju Hrvatsku. Pohvalila je Ozalj i ozaljsku upravu jer imaju ugovorenih 94 milijuna kuna EU projekata, ali i Karlovačku županiju koja ugovoreno ima EU projekata vrijednih više od 3 milijarde kuna.

Raste broj novorođenih u Ozlju

A da je proširenje vrtića bilo potrebno najbolje govori podatak o porastu broja djece u Ozlju.

-U 2018. godini Grad je isplatio 45 jednokratnih pomoći za novorođenčad, 2019. 47, a 2020. do 20.11. 50 potpora. Znači rastemo, pomalo, ali rastemo tako da priča našeg vrtića sigurno ima smisla, naglasila je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

Proširenje vrtića Zvončić u vrijednosti je 6,7 milijuna kuna. No, već sada, naglašava gradonačelnica treba razmišljati o novom širenju jer priželjkuju da se porast broja rođenih nastavi.

U tome će već iduće godine pomoći Karlovačka županija. Naime, u sklopu svog projekta vrtića u školama, plan je jedan takav 2021. otvoriti u vivodinskoj školi. Najavila je to županica Martina Furdek Hajdin podsjetivši koliko se u četiri godine napravilo za predškolski odgoj u cijeloj županiji.

-Pokazalo se da su dječji vrtići jedna od najučinkovitijih demografskih mjera. Kada je 2017. počeo naš mandat svih pet naših gradova imali su vrtiće. Od 17 općina samo pet ih je imalo ili vrtić ili neki oblik organiziran predškolski odgoj. U proljeće 2021. godine sve će naše općine, osim Općine Ribnik, imati dječije vrtiće, rekla je Furdek Hajdin.

U vrtiću Zvončić 190 mališana, a novi dio je za jasličare

Vrtić Zvončić u Ozlju polazi 190 mališana o kojima brine 30 djelatnika. Stari i novi dio vrtića spojen je Šetnicom Zvončić, a u novom prostoru smjestili su se oni najmlađi.

-Novi prostor se sastoji od četiri sobe dnevnog boravka za djecu u drugoj i trećoj godini života s pripadajućim sanitarnim čvorovima i garderobama. Sastoji se i od hola u kojem je veliko igralo i sadržaji primjereni upravo jasličarima. Tu se nalazi i soba za odgojitelje, ured zdravstvenog voditelja i na katu knjižnica podijeljena u dva dijela. U jednom dijelu je stručna literatura za naše odgojitelje, a u drugom dijelu su slikovnice i sadržaji za djecu vrtićke dobi, rekla je ravnateljica Vesna Novosel.

Pročitajte i ovo

PAMETNA NJUŠKA

Krešimir i njegov Hermes su kao jedno i zajedno spašavaju živote: Ipak, igra lopticom je “kraj svijeta”