Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  21C° Karlovac

 • weather-image

  20C° Duga Resa

 • weather-image

  20C° Ogulin

 • weather-image

  20C° Ozalj

 • weather-image

  20C° Slunj

Život SAMOZAPOŠLJAVANJE Podijeli

Mjere za samozapošljavanje ove godine i za one koji su ih već jednom iskoristili

U prva tri mjeseca ove godine potporu za samozapošljavanje dobilo je već 39 nezaposlenih osoba

Oko 6 milijuna i 200 tisuća kuna lani je karlovački Zavod za zapošljavanje uložio u 117 osoba koje su iskoristile mjeru samozapošljavanja i otvorile vlastitu tvrku. Ove godine mjere su “nadograđene” pa će osim novih kandidata, novac sada moći opet povući i oni koji su već koristili mjeru za samozapošljavanje.

– Svim onim poduzetnicima koji su je koristili sada omogućavamo, ako proširuju djelatnost, zapošljavanje nove osobe. Uz zapošljavnje novog radnika možemo im osigurati i dodatna sredstva za kupovinu aparata, uređaja, alata i svega onoga što im za novo poslovanje treba, pojasnila je predstojnica Područnog ureda Karlovac Ivana Mehle.

Da su upravo ove mjere samozapošljavanja sve popularnije govori i podatak da ih je u ovoj godini odobreno već 39. Novca ima dovoljno, ističe Mehle.

Uvjet da se povuče do 55 odnosno 70 tisuća kuna (za proizvodne djelatnosti ili za djelatnost za koju se traži 10 % financija za nabavku alata operem i slično) s burze je da je osoba nezaposlena, prijavljena na zavod i sa željom i planom za pokretanjem vlastitog biznisa. Postoji mogućnost uvećanja iznosa ukoliko budući poduzetnici uzmu osobu na stručno osposobljavanje, ali u Karlovcu još nije bilo takvih primjer.

– U većini se radi o uobičajenim uslužnim djelatnostima međutim naglasila bih da imamo dosta onih koji se bave građevinom, dakle odlaze u poduzetništvo nakon višegodišnjeg radnog iskustva stečenog u toj djelatnosti. Zatim, imamo puno uslužnih djelatnosti uljepšavanja, kafiće, a od “egzotičnih” zanimanja imamo otvoren jedan adrenalinski park, nekoliko skiper, osobnih trenera, životnih trenera i slično.

Foto: Ilustracija/infobirac.net

Pročitajte i ovo

STVARAJU

Mladi karlovački filmaši u Gunji i Njemačkoj