Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  10C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  11C° Ogulin

 • weather-image

  10C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Život PUTOVANJE ŽIVOTA Podijeli

Mlada Karlovčanka Laura Volarić Horvat volontira u drevnom kineskom selu, za Radio Mrežnicu kaže: Imali smo doček za pamćenje

Laura je studentica treće godine anglistike i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Dvadesetogodišnja Karlovčanka Laura Volarić Horvat ovih je dana otišla na, barem za sad, putovanje svoga života. Do 30. kolovoza s još šezdesetak mladih iz cijeloga svijeta boravi u Kini, u selu Songxi na jugoistoku ove velike i mnogoljudne zemlje gdje “brani” boje svog, Karlovca i Karlovačke županije.

Sudjeluje u trotjednom volonterskom projektu u organizaciji Ureda za strane i prekomorske odnose Narodne vlade Okruga Jinhua. Svrha je podizanje popularnosti i svijesti o tradicionalnom načinu života kakav se vodi u Kini.

U kineskom drevnom selu, starom više od tisuću godina, doček za pamćenje

Što ju čeka nije znala, a već prvoga dana, kaže postalo je jasnije. Domaćini su im priredili veliki doček.

–  Svi stanovnici sela izašli su na ulice da nas pozdrave slikanjem, snimanjem, mahanjem i klicanjem.
Ulazeći u selo shvaćamo koliko je ovo bitan događaj jer se redom otvaraju iznenađenja: linija mažoretkinja izvodi točku savršeno sinkroniziranim pokretima, komorni orkestar svira tradicionalnu glazbu kao pratnju solo pjevačici, djeca i žene izvode ples sa štapovima kojima tvore zlatne i crvene vijuge u obliku divovskih zmija. Oduševljenje domaćina što nas vide i oduševljenje nas sudionika zbog takvog veličanstvenog dočeka izjednačeni su, piše Laura za Radio Mrežnicu.

U Xu Family’s Ancestral Hall, prostoru na otvorenom s pozornicom i gledalištem gdje se odvijaju svečanosti u selu, obraćaju im se predstavnik okruga Jinhua u Komunističkoj partiji Kine te tajnik Partije u gradu Baima, pod koji selo pripada.

“Svakome bi trebalo odrediti da putuje, s vremena na vrijeme.  Čak i više: da nikad ne zastane duže nego što je neophodno. Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto, čovjek prihvaća sve uvjete, čak i nepovolјne, i sam sebe plaši neizvjesnošću koja ga čeka…”(Meša Selimović)

Uzbuđenje zbog dolaska volontera: Snimaju nas mobitelima, pokazuju prstom na nas svojoj djeci

– Nakon svečanog dijela odlazimo prema našem smještaju u najmodernijim kućama u selu, uređenim za nas, pri čemu se dvojica mladih domaćina bore tko će mi pomoći s prtljagom. Za to vrijeme jedna me gospođa snima mobitelom dok hoda uz mene žurnim korakom, uzbuđeno mi na lošem engleskom govori da je u Songxi stigla radi našeg dolaska, a onda njena kći počne skakati oko mene i ispituje odakle sam i želi mi iskrenu dobrodošlicu, kaže Laura.

Sudionici projekta podijeljeni su u osam kuća, a u svakoj kući služe se tri zajednička obroka dnevno. Koliko je dolazak volontera izazvao pozornosti govori i podatak da su tijekom prve večeri, dok su svi zajedno sjedili za okruglim stolom, mještani znatiželjno virkali unutra.

– Neki ulaze u kuću praveći se da gledaju kuteve kuhinje, a oni hrabriji ulaze i promatraju bez srama. Mi jednako začuđeno promatramo obilno posluženu hranu za koju uglavnom ni ne pitamo je li biljka ili životinja ili nešto treće. Ujutro je situacija mnogo mirnija, mještani su se vratili na svoje zadatke, ali i dalje radoznalo gledaju svaki naš prolazak, a čak i neki roditelji prstom pokazuju na nas svojoj djeci.

Udarni(čki) raspored

Raspored volontera ispunjen je od jutra do navečer pa im ne ostaje puno vremena za bilo što drugo. Da ga i imaju napretek ne bi ga sigurno “trošili” na surfanje internetom jer u Kini naime, to baš i nije tako jednostavno. Facebook ili neke druge društvene mreže su zabranjene, a komunikacija s Europom i ostatkom svijeta ide preko WeChat  – kineske aplikacije “za sve” i to samo u za to određeno vrijeme. Zato će i Laurini putopisi stizati kad se uspije spojiti.

Pročitajte i ovo

NOVA OBOLJENJA

U Hrvatskoj broj zaraženih 1182, 56 više nego jučer. Još tri osobe umrle