Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  8C° Karlovac

 • weather-image

  10C° Duga Resa

 • weather-image

  9C° Ogulin

 • weather-image

  7C° Ozalj

 • weather-image

  9C° Slunj

Karlovac BRAVO, BRAVO Podijeli

Mladi Karlovčani rasturaju po državnim natjecanjima, a njih 33 osvojilo nagrade: Rad i trud se uvijek isplate

Šest karlovačkih osnovnih škola ove godine sudjelovalo je na državnim natjecanjima, u neke je Oskar znanja otišao više puta

Čak 33 mladih Karlovčana ove godine sudjelovalo je na državnim natjecanjima i tako su ukupno osvojili preko 40 nagrada.

Nagrađeni učenici dolaze iz osnovnih škola: Banija, Braća Seljan, Dubovac, Grabrik, Mahično i Švarča, a natjecali su se u kategorijama: GLOBE, povijest, Lidrano, tehnička kultura, informatika, matematika, fizika, sigurno u prometu, mladi tehničari, te sportska natjecanja u kategoriji: gimnastika, atletika i sportski ples.

Među brojnim nagrađenima, našao se i simpatični Luka Goršćak, dječak koji dolazi iz OŠ Braće Seljan i ide u 2. razred.

Kaže, na Lidranu nije nikako bilo lako, ali mu je bilo zabavno glumiti ispred tisuću ljudi. Ovaj talentirani dječak svojim nastupom je sve oduševio, a za njega se pripremao 10 dana.

On i učiteljica stvarno su dali sve od sebe, ali ipak priznaje, u jednom trenu je bio malo zabrinut:

– Na gradskom i županijskom stolu prije Lidrana bio sam malo zabrinut kako ću proći i hoću li moći. Nisam bio siguran hoću li proći dalje, kaže nam Luka, ali i dodaje kako već sada ima planove za budućnost. Naime, njegova želja je postati umjetnikom.

Posebno je važno istaknuti i dobitnike Oskara znanja. Ovogodišnji Oskari otišli su u osnovne škole Dubovac i Grabrik.

Dva Oskara idu Maksimu

Maksim Stanković Šprajc dobitnik je čak dva Oskara, iz područja tehničke kulture u robotskom spašavanju žrtve i državnog natjecanja hrvatskih GLOBE škola, a dolazi iz OŠ Dubovac. U GLOBE natjecanju sudjelovalo je u ekipi, s kolegama Josipom Ferenčinom i Anjom Klokočki.

Napominje Maksim, ove godine je bio i na natjecanju iz informatike, a posebno ga zanimaju ovakve prirodne znanosti. Iako ga za dvije godine čeka srednja škola, kaže, plana još nema:

– Možda upišem ovdje Prirodoslovnu gimnaziju, možda nešto u Zagrebu, još ne znam. Vidjet ću kakve će dalje biti mogućnosti.

Uz njega, u OŠ Grabrik Oskar je donijela Lana Radujković koja je bila najbolja iz povijesti.

Prošle godine, grad je za svoje Oskarovce uveo novčane nagrade, a s tom praksom nastavlja i dalje:

– Dobitnici Oskara znanja, koja je najprestižnija nagrada koja se dodjeljuje u obrazovanju, i ove će godine dobiti novčane nagrade. To je mali znak pažnje kojim želimo iskazati zahvalnost i potaknuti  daljnji rad, poručila je pročelnica Draženka Sila Ljubenko.

Dodjeli nagrada prisustvovao je i karlovački gradonačelnik Damir Mandić koji je istaknuo kako danas, uz ljude koji znaju, svijetu trebaju i dobri ljudi:

– Bez znanja danas ne možemo. Škole su odgojno-obrazovne ustanove, ali mislim da je preveliki naglasak na obrazovanje. Ne umanjujem ga, ali mislim da živimo u vremenu gdje se sve odvija jako brzo. Možda nam u svemu promiče taj jedan element dobrote, za koji se također treba odgajati. Ovom svijetu, u kojem danas živimo, trebaju ljudi koji znaju, ali jednako tako trebaju i dobri ljudi, zaključio je Mandić.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

BRZO UHVAĆEN

Dugorešanin (39) je provalio u kafić prije par dana, pa brzo uhvaćen