Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  5C° Karlovac

 • weather-image

  7C° Duga Resa

 • weather-image

  8C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  8C° Slunj

Karlovac Život SLAVLJE Podijeli

Monografijom i koncertima Karlovački tamburaški orkestar slavi 70. godina postojanja

Nekad brojni orkestar danas ima tridesetak članova.

Svojom prvom monografijom i dvama koncertima Karlovački tamburaški orkestar proslavlja 70 godina postojanja.
S proslavom se kreće ove nedjelje iz Ogulina. U pučkom otvorenom učilištu bit će održan koncert pod nazivom “U san mi dođu tambure. Potom će u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici u Karlovcu biti otvorena izložba.

– Izložit ćemo fotografije, notne zapise… Sve ono što nam je od velikog značaja iz naše povijesti, kaže predsjednica orkestra Sandra Toth.

Istovremeno bit će promovirana i monografija „Karlovačka tamburaška čarolija“. Značajna je jer je prva takva posvećena tamburici koja se u karlovačkom kraju, barem prema dostupnim zapisima, svira od 19. stoljeća, kaže urednik Goran Majetić.

Tamburicu u Karlovcu ljudi sviraju od 19. stoljeća

– Nekad je tamburu sviralo puno više ljudi. Postoji fotografija iz sezone 1927./28., tj. školske godine. Postojao je zbor karlovačke Gimnazije na kojoj ima preko stotinu tamburaša. Vidi se još starija fotografija, iz 1907. na kojoj je veliki tamburaški zbor uz nekadašnji Hotel Korana, danas Korana – Srakovčić. Još je više tamburaša i gospođica tamburašica, kako su ih zvali.

Danas u Karlovačkom tamburaškom orkestru djeluje tridesetak tamburaša. Oni će se predstaviti na 12. koncertu Karlovčanima s ljubavlju 1. prosinca. To će ujedno biti i vrhunac proslave 70.-te godišnjice.

Većina tamburaških sastava nastala je iz Karlovačkog tamburaškog orkestra

– Tamburicu treba njegovati. Na njoj se može odsvirati sve. Možemo reći da je svjetski instrument. Većina tamburaških sastava i bendova koji sviraju ili su svirali u Karlovcu i okolici izašli su upravo iz Karlovačkog tamburaškog orkestra, dodaje voditelj orkestra Alen Blažević koji je svirati počeo s 10 godina.

Ulaz na koncert koji će se održati u Domu oružanih snaga Zrinski s početkom u 19 i 30 je besplatan.

Pročitajte i ovo

LIJEP USPJEH

Ivan Tomislav Cvitešić i Mia Cvitak pobjednici prvog HAWaton natjecanja u Hrvatskoj