Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  1C° Karlovac

 • weather-image

  0C° Duga Resa

 • weather-image

  1C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -4C° Slunj

Karlovac IMAJU RJEŠENJE Podijeli

Možemo! u Karlovcu ponudio digitalno rješenje za pravu otvorenost gradske uprave

Stranice Grada teško je pretražiti, ne postoji mogućnost pretraživanja dokumenata, prekasno ih objavljuju, ne postoje zadnje verzije, pojedinih nema, a zapisnici sjednica postoje samo unazad dvije godine

Jedna od najvažnijih ideja političke platforme Možemo u Karlovcu je ideja o otvorenom gradu, onom u kojem bi kroz digitalizaciju upravljanje Gradom bilo potpuno transparetno, javno, odgovorno, efikasno i dostupno u svakom trenutku. 

Sve ono što sada Grad nije, rečeno je na današnjem predstavljanju njihovog, kako su ga nazvali, inovativnog digitalnog rješenja.

Karlovačka gradska uprava je netransparentna

Karlovac ima strategiju razvoja Pametnog grada, ali ništa više od toga, rekao je Dobriša Admec, član radne skupine za IT u Možemo.

-Veliki problem u Karlovcu je netransparetnost same gradske uprave. Stranice Grada teško je pretražiti,  ne postoji mogućnost pretraživanja dokumenata, dokumenti se prekasno objavljuju, ne postoje zadnje verzije, pojedinih dokumenata nema, a zapisnici sjednica postoje samo unazad dvije godine. Sve prije toga ne postoji. Problem je jednosmjernosti – Grad samo gura te podatke prema građanima, ali građani prema Gradu kroz te digitalne kanale ne mogu ništa odraditi.

A cilj cijele priče, ističe Adamec, je da građani mogu jednostavno i brzo do podataka.

-Znači podaci koji jesu javni oni su negdje objavljeni, ali vi kao običan građanin ne možete ih lako razumjeti. Kad se priča o otvorenim podacima i približavanju građanima znači da im se da alat kako bi jednostvno i lako mogli vidjeti što se stvarno dešava s njihovim novcima.

Možemo! već razvio aplikaciju za jednostavno pregledavanje javnih dokumenata

Zato su u Možemo već sada razvili aplikaciju koja predstavlja proračun Grada Karlovca na jedan, kako kažu, otvoreni način.

-Osim samog proračuna objavili smo i primjer kako se registar ugovora javne nabave Grada Karlovca  može pretraživati. Možete pretražiti npr. vrtiće, koliko se novca kroz godine trošilo na njih, doslovno sve stavke.

Razvoj IT industrije nužan, ona je jedina otporna na krizu

Svojim idejama o edukativnim programima, co-working prostorima, razvojno-inovacijskim hub-om žele pokrenuti IT industriju u Karlovcu jer tvrde kako je upravo ta industrija otporna na krizu.

-Ako otvorimo podatke, proračun, gradsku blagajnu i gradske tvrtke, uz sve zaštite GDPR-a, to praktički znači dokidanje korupcije i to je naša važna želja i ideja, zaključili su Adamec i Draženka Polović.

Pročitajte i ovo

RUKOMET

Rukometaši Karlovca vjeruju u opstanak u ‘premijerki’, ali nad ispunjenjem tog cilja ‘visi mač’ neispunjenih obećanja prema braći Smojver