Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Županija O PLUĆIMA KARLOVCA Podijeli

Možemo!Karlovac zabrinut zbog šume Kozjače: Ona diže kvalitetu života, ali sječa mora biti na manjim površinama

Žele suradnju s Hrvatskim šumama, ali i promjenu načina gospodarenja

Potaknuti upitima zainteresiranih i zabrinutih građanki i građana Karlovca Možemo! Karlovac je odlučio pokrenuti raspravu o trenutnom stanju i očuvanju šume Kozjače.

Danas su poručili kako je Kozjača zelena pluća Karlovca i prostor koji diže kvalitetu života, a osobito se to vidjelo lani kada je veći broj građana dolazio u šumu i tražio tu psihički i fizički oporavak što Možemo!podržava. Stoga smatraju da se i Poučna staza Kozjača treba obnoviti. Riječ je o stazi koju su svojevremeno postavili Hrvatsko šumarsko društvo Karlovac te učenici i djelatnici Šumarske i drvodjeljske škole uz pomoć Grada i Hrvatskih šuma.

Još daleke 1959. godine prostor Kozjače je proglašen Zaštitnom šumom, a po trenutnom Prostornom
planu uređenja Grada Karlovca označen je velikim dijelom kao Zaštitna šuma i Šuma posebne
namjene.

Ali, Možemo! upozorava i podsjeća na ono otprije dvije godine kad su u jesen 2019.godine ljudi bili šokirani i iznenađeni obimo sječe u dijelovima Kozjače.
Kako navode, zbog izabranog načina gospodarenja, sječa je obavljena na velikim površinama i uz nedovoljnu komunikaciju sa zajednicom te je zaprepastila javnost. U isto vrijeme je Poučna staza Kozjača, usprkos izjavama izvoditelja radova kako će se vratiti u prvobitni red, na određenim dijelovima bila uništena i devastirana te do današnjeg dana nije poduzeto ništa za njeno uređenje. Slična stvar se dešava i danas gdje mjesec dana nakon rušenja i izvlačenja stabala na području južno od naselja Mokrice stoje ostaci sječe i velike grane preko šumske staze. A kako nije vraćen šumski red, građani se moraju probijati kroz ili pokraj granja, kažu u Možemo!

Svjesni značenja koje šuma Kozjača ima za našu zajednicu Možemo! Karlovac je uputilo dopis na adrese Direkcije Hrvatskih šuma d.o.o., Uprave šuma Podružnica Karlovac, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Javne ustanove „Natura viva“ te Hrvatskog šumarskog društva u kojem pozivamo na promjenu načina gospodarenja šumom Kozjačom te boljom i otvorenijom komunikacijom prema građankama i građanima Karlovca.
Traže promjenu načina gospodarenja šumom u smislu raznodobnog gospodarenja gdje se uvodi sječa na manjim površinama i preporučljivo je za zaštitne šume. Navode i da traže održanje socijalne funkcije šume, ali i bolju i otvoreniju komunikaciju prema Karlovčanima, uz javnu raspravu kako naći najbolji model upravljanja šumom.
U postojećem modelu i dok najvećim dijelom šume Kozjače upravljaju Hrvatske šume, s Hrvatskim šumama d.o.o. želimo surađivati u održavanju poučnih staza, izletničkih područja, kao i u čuvanju Kozjače od nezakonitog odlaganja otpada i nezakonite sječe, poručuju.

Pročitajte i ovo

ODBOJKA

‘Kelteksice’ s pobjedničkim gardom: Odigrale ispod svoje prave razine, ali upisale domaća tri boda protiv Osječanki