Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Život TREBA ZNATI Podijeli

Muči vas koronavirus? Ovdje pročitajte sve o tome! Od simptoma do toga koga zvati

Higijena, higijena, perite ruke, pušite nos u maramicu, kašljite u lakat, ne dirajte usta,oči, nos s prljavim rukama

Korona virus (koronavirus; corona virus; COVID-19) je vrsta virusa koja u teoriji utječe samo na životinje, no postoje određene vrste korona virusa koje se mogu prenijeti na čovjeka – poput korona virusa koji je u posljednjih mjesec dana uzeo živote preko 3000 ljudi.

Nagađa se od koje životinje je potekao ovaj coronavirus. Prvo se pisalo o šišmišu kao uzročniku epidemije, a zadnja teorija je da coronavirus potječe od ljuskavca – jedne od životinja s kojima se najviše trguje, naravno, ilegalno i primarno zbog njihovog ‘oklopa’.

Ovdje uživo pratite stanje s coronavirusom u svijetu.

Ovdje pratite sve informacije vezane uz Karlovačku županiju.

Epicentar korona virusa koji je nedavno stigao do Europe je u gradu Wuhan u Kini. Iako još nije definiran točan izvor korona virusa (koronavirus, COVID-19), znamo kako se prenosi – kihanjem, kašljanjem i općenito oralnim putem. Simptomi korona virusa isti su kao i simptomi gripe, jedino što dolaze sa zakašnjenjem – do 14 dana od same zaraze. Upravo zato što su simptomi isti kao i obične gripe, u svijetu, isto kao i u Hrvatskoj, postoji razlog više za paniku.

Simptomi koronavirusa

Kako navodi ECDC (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti), prema dosad poznatim činjenicama koronavirus uzrokovat će blage simptome nalik gripi poput:

temperatura
kašalj
otežano disanje
bol u mišićima
umor

Teži slučajevi dovest će do razvoja upale pluća, akutne upale dišnih puteva, sepse i septičnog šoka. Osobe s postojećim kroničnim stanjima mogu biti izloženije komplikacijama.
Lijeka za korona virus još nema, svjetski znanstvenici i dalje ga razvijaju. Ne postoji jedan način liječenja pa se primjenjuje liječenje kliničkih simptoma (temperatura, otežano disanje).

Praćenje pacijenata te terapija kisikom, praćenje te antivirusni lijekovi mogu biti od velike pomoći zaraženima. Trenutno je najbolji lijek izolacija oboljelih, kako se virus ne bi širio.

Savjeti za vašu sigurnost

Koronavirus ne treba shvaćati olako i određene mjere opreza su bitne.

Perite ruke sa sapunom i vodom barem 20 sekundi. Ovaj korak najbitniji je prije jela, kuhanja i nakon kihanja ili kašljanja.

Za vrijeme kihanja ili kašljanja obavezno koristite maramicu, koje se riješite odmah nakon.

Izbjegavajte diranje očiju, usta i nosa s neopranim rukama.

Izbjegavajte kontakt sa zaraženima, neovisno je li prehlada ili nešto opasnije.

Češće čistite predmete i stvari koji su u čestom dodiru s ljudima – poput igračaka i kvaka.

Ako ste bolesni, a ne zahtijevate medicinsku pomoć, ostanite doma.

Ukoliko imate simptome, a sumnjate da ste zaraženi ili ste bili u kontaktu sa zaraženima ili pak putovali u područja s koronom, nazovite epidemiologa na 098 247 630. Ne idite u domove zdravlja ili liječničke ordinacije, već zovite telefonom!

Pročitajte i ovo

SLOBODNJAČKI NERV

Milanović o Rimac: Govorila je da nisam Hrvat, dovela bukače u Knin, a sad je u istražnom zatvoru