Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  18C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Život PROSVJED Podijeli

Na prosvjedu protiv centra za odlaganje otpada na Marišićini naveden i primjer Karlovca: MOST-ov Troskot upozorio što se planira

Marišćina svojim smradom i zagađenjem predstavlja velik problem za ovaj dio riječkog prstena, ali i izvorišta pitke vode iz Rječine

Danas održani prosvjed dvjestotinjak mještana pred županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina u Marčeljima nedaleko od Rijeke, imao je i sjajnu poveznicu s Karlovcem, a na to je upozorio saborski zastupnik MOST-a Zvonimir Troskot.

Mještani Marčelja i drugih mjesta u blizini Županijskog centra za odlaganje otpada Marišćina organizirali su danas prosvjed pred ulazom u taj centar, upozoravajući još jednom na otežane životne uvjete zbog smrada i zagađenja.

Jedna od organizatorica prosvjeda Davorka Simčić istaknula je da stanovnici okolnih mjesta godinama trpe smrad iz Marišćine te da se njegov intenzitet i dalje ne smanjuje, nego je vrlo intenzivan tijekom ljeta, ujutro i navečer. Naše strpljenje je na kraju, naglasila je. Simčić je navela i da se pokazalo da su i djelatnici ŽCGO izloženi trovanju, kao i mještani. Istaknula je da su ovoga puta pozvali i političare, kako bi se izborili za građane okolice Marišćine u okviru svojih nadležnosti.Želimo da dignu glas za nas u Hrvatskom saboru, da Sabor postane bojišnica protiv Marišćine”, navela je.

Od ministra zaštite okoliša traže da se hitno zatvori ŽCGO Marišćina

Od političara na skupu su govorili i saborski zastupnici Mosta nezavisnih lista Marin Miletić i Zvonimir Troskot, a upravo je Troskot napravio poveznicu s Karlovcem.

Miletić je ustvrdio da Primorsko-goranska županija pokazuje da im čovjek nije bitan. Založio se za hitno zatvaranje ŽCGO Marišćina. Naglasio je da je nedopustivo “igranje ping-ponga s ovim pitanjem između minstarstva, županije i gradova”. Troskot je naveo da problem ovog centra nije samo smrad, nego je to i opasnost za izvorišta pitke vode na Rječini, u blizini.

Ovakav koncept zbrinjavanja otpada treba napustiti jer se i u drugim centrima, poput planiranog kod Karlovca, namjerava primijeniti isti način, rekao je. Naime, Marišćina se nalazi nedaleko izvora Rječine, baš kao što i budući centar za gospodarenje otpadom na karlovačkom području bi trebao “niknuti” uz izvore pitke vode.

foto: Facebook MOST

Pročitajte i ovo

U SPOMEN NA PROŠLOST

Jedna hrabra prabaka prije 107 godina imala je prvu žensku berbu u Vrhovcu. Njoj u čast žene beru grožđe i danas