Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Karlovac NAJNOVIJE U 12 SATI Podijeli

Karlovac ima i drugog zaraženog koronavirusom, član je obitelji prvozaraženog Karlovčanina. OVDJE PROČITAJTE

Prvozaraženi u Karlovcu je imao kontakt s oboljelom osobom iz inozemstva, ali U HRVATSKOJ!

Karlovac je dobio i drugu osobu zaraženu koronavirusom, a riječ je o članu obitelji prvozaraženog.

Priopćila je to epidemiologinja dr. Biserka Hranilović točno u podne. Potvrdu druge zaražene osobe u Karlovcu, a treće u Karlovačkoj županiji stigla je oko 11 sati.

Prvozaražena osoba razvila je simptome kod kuće, nije izlazila, niti je imala nalog samoizolacije. Konzultirala se zbog epidemiolozima i predloženo je da se javi na analizu. Uzorak je uzet u dogovoru s infektologom i druge osobe nisu imale kontakt. Prvo i drugooboljeli su u bolnici na Švarči dok se dolazak trećezaražene osobe očekuje. Svi imaju blage simptome.

Ukupno u županiji 3 zaražena, prvi s ogulinskog područja, a dvije osobe iz Karlovca

Prvozaraženi je imao kontakt s osobom koja je došla iz strane zemlje, i to u Hrvatskoj, potvrdila je epidemiologinja. Kako je rekla dr. Biserka Hranilović, prvooboljela osoba imala je kontakte s osobama i iz drugih županija, a ovog časa je teško govoriti o broju kontakata.

Nadležni su već jučer u ovim slučajevima poduzeli sve protuepidemijske mjere, obuhvaćaju se svi kontakti zaraženih osoba.

Trenutno u županiji 401 osoba u samoizolaciji zbog dolaska iz zaraženih područja. Bolničko osoblje u sve tri bolnice u županiji je ZDRAVO.

Epidemiologija Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije je pod jakim pritiskom. Svi u samoizolaciji ili sa simptomima trebaju se javljati svojim obiteljskim liječnicima.

– Napominjemo još jednom da po novom postupku sve osobe koje su dužne biti u samoizolaciji se javljaju svojem liječniku opće prakse, a ne epidemiologu kao što je to bilo do sada. Svi liječnici dobili su jasne upute o postupanju, rečeno je na pressici Stožera.

Čekaju se nalazi za još 4 osobe, a uzeti su uzorci za još četiri.

Dok je jedna karantena za samoizolaciju prazna ona druga, tranzitna je puna, naglasio je pomoćnik načelnika Stožera Goran Franković.

Dr. Hranilović je naglasila građanima važnost smanjivanja socijalnih kontakata kada su vani.

Simptom zbog kojih bi se građani trebali javiti svojim liječnicima, a bili su u kontaktu sa zaraženima ili njihovim kontaktima odnosno došli su iz zemalja koje su žarišta zaraze, su: glavobolja, kašalj, suhoća grla, povišena temperatura.

 

Pročitajte i ovo

NEMA VODE

Cisterna na Jamadolu: Zbog novog puknuća dio ulica bez vode. Nema je ni Velika Jelsa i sva naselja prema Draganiću