Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  4C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  0C° Slunj

Karlovac I POLICIJA POVUKLA EU NOVAC Podijeli

Nakon energetske obnove zgrade policije u Mačekovoj grijanje više neće biti 500.000 kuna

Obnova zgrade počela krajem 2019. i traje do kraja 2020. Očekuju se godišnje uštede od minimalno 50 %

Nakon više od pola stoljeća od početka izgradnje, zgrada karlovačke policije u Mačekovoj ulici doživjet će cjelovitu obnovu i to kako bi ubuduće štedjela, a ne “rasipala” energiju.

Radi se o zgradi čija je gradnja započela 1964. i u etapama završena 1972. Na ukupno 3.500 kvadrata prostora sjedište je Policijske postaje Karlovac i Postaje prometne policije Karlovac, a do sredine prosinca bit će energetski obnovljeno.

– Ovaj projekt obnove jedan je od najznačajnijih i financijski najvredniji projekt, naglasio je voditelj projekta Franjo Šandrk iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Ukupna vrijednost mu je 11.936.665,10 kuna, a bespovratna EU potpora  iznosi 6.926.849,65 kuna.

MUP je, naime, osim zgrade karlovačke policije u kampanji za energetsku obnovu aplicirao na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava 26 objekata diljem Hrvatske, a ugovoreno je i projektom energetske obnove obuhvaćeno njih 25. Njihova vrijednost je 101 milijun kuna, od toga su bespovratna sredstava 49 milijuna kuna, a 52 milijuna kuna će se financirati iz sredstava državnog proračuna

Plan je za minimalno 50 % smanjiti godišnju potrošnju za grijanje i to ugradnjom toplinske izolacije vanjskih zidova i krova, zamjenom stolarije i rasvjete. Smanjiti emisiju CO2 te zgradu iz energetskog razreda F  “prebaciti” u viši, B razred.

– Zgrada će konačno dobiti ne samo vanjski izgled nego će u ovom dijelu energetske obnove biti dovedena u takvo stanje gdje će biti ušteđena značajna sredstva koja se do sada troše, posebno na poziciji grijanja. Naime, godišnji izdatak samo za grijanje iznosi 500 tisuća kuna, naglasio je načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić.

Pročitajte i ovo

Objedinjena javna nabava pun pogodak – u 2019. Grad Karlovac uštedio 1,5 milijuna kuna, unutarnja revizija pak kontrolira sustav