Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -1C° Karlovac

 • weather-image

  -1C° Duga Resa

 • weather-image

  -2C° Ogulin

 • weather-image

  -1C° Ozalj

 • weather-image

  -2C° Slunj

Život RIJEKE U KORITIMA Podijeli

Nakon obrane od poplave treba provesti mjere čišćenja i dezinfekcije prostora

Zavod za javno zdravstvo izdao preporuke što i kako treba raditi

Sve aktivnosti vezane uz obranu od poplava na području Karlovačke županije koje su obavljale vatrogasne postrojbe, završene su tijekom jučerašnjeg dana.

Situacija se smirila, ali nakon povlačenja vode iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije podsjećaju na takozvane mjere asanacije.

– Na područjma gdje se voda povukla potrebno je započeti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), nakon čega je potrebno pranje vodom i deterdžentima. Završna dezinfekcija podova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu. Preporuča se upotreba klornih preparata prema preporuci prozvođača. Pri čišćenju trebamo paziti na osobnu sigurnost i koristiti zaštitna sredstva (gumene rukavice i čizme). Unutarnje zidove premazati algicidima. Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine koji su bili u doticaju s poplavnim vodama. Tapecirani namještaj (tepihe, madrace), ako se ne mogu temeljito osušiti bolje je baciti nego riskirati pojavu bolesti. Po mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izlijevanja, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom. Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru s ovlaštenim veterinarskim inspekcijskim službama, kažu u ZZJZ-u.

Valja sanirati i prostore oko bunara tak da se odstrani prvi sloj zemlje i onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara. Oštećene zidove bunara treba popraviti te spriječiti punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.

Pročitajte i ovo

OČEKIVANO

“Borovo” u Dugoj Resi zatvorilo vrata zbog dugogodišnje neisplativosti