Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  6C° Karlovac

 • weather-image

  6C° Duga Resa

 • weather-image

  5C° Ogulin

 • weather-image

  5C° Ozalj

 • weather-image

  6C° Slunj

Crna kronika CRNI BALONI Podijeli

Nasilje nad ženama u korona vremenu još jače. Ove godine ubijene 24, na SOS telefonu sve više poziva

Tog nasilja ima i povećan je broj. Na SOS telefon bilo je više od 300 poziva od početka korone, dodala je.

Žene su i dalje žrtve nasilja, a u ovo COVID vrijeme još i više. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je ubijeno više od 100 žena. U ovoj godini 24 žene. Njih pet ubili su njihovi partneri.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Karlovcu je sad već tradicionalno obilježen na Korzu puštanjem 100 crnih balona, a ovoga puta i pod crnim maskama.

– Mislim da je sazorilo vrijeme da se žrtvi jednom vjeruje i da se svi procesi ubrzavaju, da nemamo ovih maski na licima i smrtovnice koje obilježavaju jedan čin nasilja koji završava ubojstvom, rekla je predsjednica Ženske grupe Korak Karlovac Mirjana Duduković.

Potvrdila je da je koronakriza utjecala na porast obiteljskog nasilja.

-Žene većinom trpe. To dokazuju naši podaci na pozivima na SOS telefonu. Međutim, i centri i policija traže smještaj za žene u skloništu što dokazuje da tog nasilja ima i da je povećan broj. Na SOS telefon bilo je preko 300 poziva od početka korone, dodala je.

Ovogodišnji Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Savez osoba s invaliditetom Hrvatske posvetio je gluhim ženama.

-Pokazalo se u ovoj pandemiji da obavezno nošenje maski jako otežava gluhim osobama, gluhim ženama komunikaciju. Nemamo dovoljan broj ljudi koji komuniciraju znakovnim jeziko pa oni najčešće čitaju s usana. Sada je to dodatno otežano pa smo na to htjeli staviti naglasak, rekla je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević.

Pročitajte i ovo

SLUŽBENA INFORMACIJA

Policija: Nismo kažnjavali vozače u Dugoj Resi zbog kutije prve pomoći