Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Županija PARK TAMNOG NEBA Podijeli

Nebo na Petrovoj gori više nije tako tamno: Zbog tornja s jakom rasvjetom zvijezde više nemaju sjaj

Zbog toga ni astronomi više ne dolaze

Tek što je lani u lipnju dobila titulu Parka tamnog neba, Petrova gora bi ga mogla izgubiti i to sve zbog tornja s jakim signalnim svjetlima.

Upravo taj toranj razlog je zbog kojeg Astronomsko društvo Beskraj ove godine nije došlo na Petrovu goru pratiti kišu meteora.

Prvi dobili status, a sada bi ga prvi  mogli izgubiti

Petrova gora, podsjetimo, prva je u Hrvatskoj lani dobila status Parka tamnog neba. Bila je mjesto gotovo bez svjetlosnog onečišćenja, a gore su se od 2007. provodili programi popularizacije astronomije.

Ni tri mjeseca kasnije na anteni na spomeniku netko je postavio snažnu rasvjetu, a onda je stigao i novi toranj na prilazu lokaciji s jakim, crvenim signalnim svjetlima.

Svjetlo je prejako za promatranje zvijezda

Astronomi su morali odustati od svojih aktivnosti – Zvjezdanih partyja, koji su bili jedan od uvjeta da Petrova gore dobije status parka tamnog neba. Zvijezde zbog svjetla više ne mogu nesmetano promatrati. To je razlog zašto ih nije bilo ni sinoć u noći Suza sv. Lovre. Jedino što je još ostalo bila je filmska projekcija Kinokluba Karlovac. Okupio se velik broj ljudi koji su uživali u dokumentarcu Medena zemlja, ali bez astronoma i mogućnosti da se zvijezde vidi kroz njihove teleskope, to jednostavno nije isto.

Petrova gora je bila prvo i jedino mjesto u Hrvatskoj, i jedno od 15 u Europi, sa statusom tamnog neba

– Jedno ne mora isključivati drugo. Tamo može biti toranj samo je mogao biti na manjoj visini koja ne zahtijeva tako snažne lampe. Uz malo volje moglo se pronaći rješenje. Mogla se izraditi studija, no nju treba platiti. Mi za to novca nemamo, a nitko drugi ne pokazuje inicijativu, objasnio je predsjednik društva Beskraj Boris Štromar za Punkufer.

Tko je dozvolio svjetlosno onečišćenje odnosno postavljanje antene i zašto se nije pokušalo naći kompromis, za sad nije poznato.

Foto: Ivica Pezić

Pročitajte i ovo

JEDNA PA DRUGA, VALJDA

U ponedjeljak počinje obnova jedne kule Starog grada Novigrada