Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  3C° Karlovac

 • weather-image

  3C° Duga Resa

 • weather-image

  2C° Ogulin

 • weather-image

  3C° Ozalj

 • weather-image

  2C° Slunj

Život MUKE PO POTVRDI Podijeli

Ni cijepljenje ni preboljena korona nisu im bili garancija za dobivanje COVID potvrde. Obojica preboljeli, jedan bio i u bolnici, ali…

Priče dvojice koji su koronu preboljeli, ali do potvrde vrlo teško

Onima koji su preboljeli koronavirus, koji su se cijepili ili su i preboljeli i cijepili se, dobivanje COVID potvrde bi trebalo biti bez problema. Da to nije uvijek slučaj, govore dva primjera iz naše županije. I nisu jedini.

Marijan Babić iz Zagradci je učinio baš sve kako su mu rekli. Kada mu je brzim testom, na koji ga je poslala liječnica, utvrđen virus, ostao je u dvotjednoj izolaciji. A onda se u travnju cijepio prvom dozom.

-Ja sam tijekom 12. mjeseca prošle godine prebolio respiratornu bolest COVID i četiri mjeseca nakon toga sam se cijepio prvom dozom Pfizera, počeo je svoju priču za Radio Mrežnicu.

Mjesec dana kasnije mu je rečeno da drugu dozu ne mora ni primiti.

-Druga doza Pfizera mi je uskraćena jer sam se cijepio unutar 180 dana od dobivanja bolesti, pojašnjava.

Prebolio i cijepljen, ali za COVID potvrdu mu “fali” jedan papir

A onda su došle COVID potvrde. Za Babića je to značilo slobodan ulazak na nogometne stadione, ali prevario se – njemu je izdavanje potvrde odbijeno.
Obrazloženje je da nema PCR test.

-Mene je doktorica poslala na brzi antigenski test, rečeno mi je da se stavim u izolaciju i nisam znao da treba i taj PCR test. I sada kada tražim potvrdu meni je to uskraćeno, ogorčen je Babić. Ako nadležni ne nađu rješenje, Babić će vrlo vjerojatno propustiti utakmicu Dinamo – Zvezda na koju je planirao bezbrižno otići.

I karlovački gradski vijećnik Davor Petračić svoju je COVID putovnicu trebao dobiti bez ikakvih problema. Prebolio je teži oblik korone, bio u bolnici na kisiku…

Petračić se s koronom borio u bolnici, ali u sustavu ga nije bilo

-Znao sam da preko e-Građanina mogu dobiti tu COVID putovnicu jer je bjelodano jasno da sam ja prebolio COVID u bolnici. Pouzdao sam se u naš sustav, to sigurno radi, to ide automatikom, bolnica sigurno sve prijavi Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, doktoru. Otišao sam na seminar misleći da ću dobiti putovnicu koja je bila uvjet da mu uopće mogu prisustvovati, prisjeća se Petračić.

Ali, taj uvjet nije ispunio. Izdavanje potvrde mu je odbijeno – u sustavu ga nije bilo.

-Mislim da je tamo evidentiran samo datum kad sam ja obolio, a uopće nije evidentirano da sam bio u bolnici i na rubu završavanja svog života, kaže Petračić kroz smijeh i dodaje kako je razočaran tim naprednim računalnim sustavom hrvatskog javnog zdravstva.

Tko upisuje u sustav?

Kada je sam počeo istraživati zbog čega nije upisan krenulo je klasično hrvatsko “loptanje” – u bolnici su mu rekli da ga u sustav mora upisati njegov obiteljski liječnik, obiteljski liječnik mu je rekao da je to odavno napravio…

-Ponovo sam zvao bolnicu gdje su mi rekli da se obratim Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i da će oni to napraviti. Onda sam nazvao i njih pa su bili ljuti na mene i rekli da to mora moj doktor napraviti. Rekao sam im da je to moj doktor odavno napravio pa mi je čovjek rekao da će me on upisati. Evo, tako sam dobio COVID putovnicu, nakon nekoliko dana, kaže Petračić.

Koje je rješenje za ovakve situacije pitanje je na koje još čekamo odgovore HZJZ-a. (T.P.)

Pročitajte i ovo

IME JE ZNAK

Eva, Mia, Luka i Borna najčešća imena za bebe: Ima i neobičnih poput Argo, Arti, Zrin, Frea…