Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  25C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  26C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Život PUČKA PROGNOZA VREMENA Podijeli

Nova 2019. ni nalik 2018.: Proljetno u travnju, ljetno u lipnju i srpnju, jesen bez šuštavog lišća, Božić bez snijega…

Pučka prognoza Lokvarskog kalendara vrlo je precizna. U 2018. “promašaj” samo u travnju

Sa sve pustijim selima i malim mjestima, pučko prognoziranje vremena kroz koju bi godinu moglo postati prošlost.

Da se to ipak ne dogodi, barem dok je njih, ne daju članice udruge “Ljubitelji lokvarskih starina” iz Lokvi Mirjana Pleše, Andrea Marković i Marijana Rakas.

Već dvanaest godina prate i bilježe vrijeme od blagdana svete Lucije do Badnjaka i izrađuju Lokvarski kalendar. U tom razdoblju svaki je dan jedan mjesec godine koja dolazi. Lokvarski kalendar, pokazalo se to u 2018, prilično je pouzdan. Svi mjeseci, osim travnja, pogođeni su gotovo “u dlaku”.

Pogriješi i Vakula da ne bi oni koji gledaju prognostičare u prirodi

– Travanj je bio mokar, mokar, morak, ali to se dogodi i Vakuli koji ima instrumente, a kamo li ne nama koji gledamo prognostičare u prirodi, kaže Mirjana Pleše.

Nova 2019. bit će drugačija od prošle godine – veljača neće biti jako prevrtljiva, proljeće stiže tek u travnju, a ljeto će biti šaroliko. Jesen će, za razliku od prošle, biti kišovitije, a studen stiže tek u prosincu, međutim Božić neće biti bijeli. Godina će pak započeti bez velikih oborina.

– Znači, siječanj će prvih deset dana biti vedar, hladan, miran i mrazovit, a onda će vjerojatno prema kraju mjeseca i zabijeliti. Veljača će na početku biti hladna i vjetrovita, oko 5. u mjesecu s puno oborina, ali neće biti onako prevrtljiva kao što nam je 2018. donijela svakakve štete.

Toplina dolazi u travnju

Ožujak će biti hladan i kišovit.

– Još proljeća neće biti pa se ptičice u Lokvama neće ženiti na sv. grgura 12. nego malo kasnije.

Početak travnja mjeseca bit će hladan i vedar, a poslije 10. će ugodno početi grijati.

– Prema kraju će biti puno toplije pa ćemo oko sv. Marka, ako Bog da zdravlja, i u vrtovima početi nešto raditi.

Prvi tjedan svibnja sitno će kišiti, a onda će se razvedriti, međutim u Lokve će to donijeti maglu.

Ljeto će stići u lipnju.

– Od samoga početka lipanj će biti suh, topao, vedar i sunčan i ljeto će stići na širom otvorena vrata pa ćemo imati i petrovske vrućine. Počet će zaista ljeto. Srpanj će biti vedar, hladnih jutara, miran i suh, u početku promjenjiva, ali od sredine opet će biti ljeta.

Kolovoz će biti miran, kišovit i vlažan, ali nakon Rokova će biti razvedravanja i još malo ljeta. Rujan će pak potpuno biti bez kiše, ali i bez sunca. Moguća je magla, oblaka, vlage i vjetra pa će na kraju početi i kišiti. Listopad će zato biti vjetrovit, kišovit i vlažan i neće biti suhoga lišća kojega je u 2018. bilo u obilju u svim prekrasnim bojama. Ovaj mjesec završit će vedra neba.

Studeni će biti sve samo ne studen

Studeni će biti mjesec koji uopće nije zaslužio naziv studeni. Magla će se nad Lokvama raskinuti pa će biti i vedrih dana, a tek oko sv. Katarine zapuhat će hladan i snažan jugo. Pa, možda taj jugo donese ono “sv. Kata, snijeg na vrata”.

Prosinac 2019. bit će maglovit, vjetrovit, poslije 10. kišovit, snježan i burovit mjesec. Do kraja će biti vedro i hladno, možda neće biti ništa bijelo.

Lovarski kalendar dostupan u dvije birtije i frizerskom salonu

Lokve su, kažu privremeno, ostale bez pošte pa se Lokvarski kalendar ove godine ne može naručiti poštom. No, Mirjana zato poziva sve koji ga žele da dođu u Lokve. Kupiti ga mogu u dvije preostale “birtije” i frizerskom salonu, većih ili manjih dimenzija, po simboličnim cijenama.

Svaka kuna bit će dobrodošla jer pomoći će ovim vrijednim čuvaricama lokvarskih starina da se tradiciju pučkog prognoziranja vremena, ali i mnoge druge, ne zaboravi.

Foto: Lokvarsko jezero/sites.google.com

Pročitajte i ovo

ENERGETSKA OBNOVA

Nema više smrzavanja učenika, od jeseni OŠ Plaški energetski obnovljena