Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac CJENIK POD POVEĆALOM Podijeli

Nova cijena za pražnjenje kante u Karlovcu 9,60 kuna. Vijeće za zaštitu potrošača nije dalo suglasnost na cjenik Čistoće

Građani moraju biti stimulirani za razdvajanje otpada, a ne da ih se zbog toga kažnjava

Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga za grad Karlovac nije podržalo zahtjev za izdavanje suglasnosti na cjenik tvrtke Čistoća iz  Karlovca.

Cjenik se odnosi na povećanje cijena odvoza komunalnog otpada za fizičke i pravne osobe s područja grada Karlovca. Tako bi Karlovčani za jedno pražnjenje spremnika od 1. veljače 2019. trebali plaćati  9,60 kuna za što npr. u Zadru građani plaćaju 3,60, Zaboku i Ogulinu 6, Krapini 2,40 kuna.

– Građani moraju biti stimulirani za razdvajanje otpada, a ne da ih se zbog toga kažnjava, samo je jedno u nizu obrazloženja zbog kojih su članovi vijeća za zaštitu potrošača: Marina Novaković Matanić i Miroslav Delić, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Karlovca Marija Bodrožić Zorić te Damir Furdek predstavnik HGK – Karlovačke županije, uskratili svoju suglasnost na cjenik.

Navode i da je prema Zakonu i Uredbi Vlade, obveza naplata odvoza otpada prema količini otpada, a ne prema broju članova u kućanstvu kada se odvoz računa za kolektivno stanovanje.

Za povećanje cijena usluga tvrtke Čistoća glasali su predstavnica Grada Karlovca i predsjednica Vijeća za zaštitu potrošača Andreja Navijalić, predstavnik Grada Kruno Šobot , gradski vijećnik Boro Mrkalj i Miroslav Seljan iz udruženje obrtnika grada Karlovca

Brine ih i povećanje broja zaposlenih u Čistoći za čak 22 osobe te dodatnih milijun kuna troškova koje će Čistoća plaćati Inkasatoru za izdavanje i distribuciju računa.

– To je po nama dodatni, nepotrebni trošak od 1 milijun kuna, uz dosadašnjih milijun kuna za izdavanje i distribuciju računa.
Na Vijeću se razmatralo pitanje financiranje Inkasatora odnosno naplaćivanje njihovih usluga prema iznosu računa tj. 10% na ukupan iznos izdanih računa. To je na štetu svih građana i tražimo da se računi izdaju po istoj cijeni npr. trošak izdavanja računa tebao bi biti isti za iznos od 1, 10, 1000 ili milijun kuna. Teret usluge naknade Inkasatoru, pada na sve građane, poručila je članica Vijeća Novaković Matanić.

Vjeruje da će gradonačelnik Mandić uvažiti mišljenje Vijeća za zaštitu potrošača i odbiti dati suglasnost Čistoći za poskupljenje usluga.

Pročitajte i ovo

KAD ZNAŠ KAMO SA SMEĆEM

U reciklažnom dvorištu na Ilovcu odloženo 17 puta više otpada nego prije 5 godina