Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  14C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  12C° Slunj

Karlovac POVRATAK KRLEŽE U KRLEŽINOJ Podijeli

Obnovljen mural Miroslava Krleže u Karlovcu: Pršti na zidu, htio sam ga upravo takvog

Ponovo ga je, gotovo identičnog onom iz 2014., izradio Dugorešanin Leonard Lesić

Nakon što je s energetskom obnovom nestao s pročelja zgrade u Krležinoj 19, mural s likom Miroslava Krleže ponovo je tamo.

Izradio ga je još jednom likovni umjetnik Leonard Lesić jer su stanari zgrade, ali i brojni drugi građani to tražili.

Riječ je o obnovi umjetničkog djela dimenzija 12 x 10 metara nastalog 2014. godine kao dio projekta “Krleža u Karlovcu” Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka. Pročelje je krasio sve do energetske obnove zgrade i onda jednostavno nestao pod novom ovojnicom.

Povratak Krleže inicirala je Polka.

– Polkina namjera je oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom, ali i ukazivati na vrijednosti kao što su Krležin opus, ali i opusi mnogih karlovačkih intelektualaca povezanih s Krležom i/ili njegovim djelom, rekao je dopredsjednik udruge Marin Bakić.

Dugoreški umjetnik Lesić je prihvatio inicijativu, iako, kako kaže, voli raditi nove stvari i ne vraćati se na one koje su iza njega.

-Volim ispraviti nepravdu kad imam priliku za to, pa sam stoga odlučio ponovno raditi isto djelo. Iako se nepravda ne odnosi na nikoga, stanari su tada imali potrebu za energetskom fasadom i to je apsolutno u redu. A prihvatio sam i zato jer sam tvrdoglav. Evo, ni ova pandemija me nije spriječila u izazovu. Inače sam prilično samokritičan, ali ovoga puta sam uistinu zadovoljan djelom. Pršti na zidu, a i htio sam ga upravo takvog. Veselje stanara i pozitivnosti u gradu koja se stvorila oko ove priče me posebno veseli, kaže.

Sve su podržali sponzorstvom i pokroviteljstvom – Grad Karlovac, Gradska četvrt Novi centar, “Inkasator” i “Papa’s bar”.

– Polka posebno zahvaljuje Lesiću, gradonačelniku Damiru Mandiću, bez čijeg posredovanja obnova ne bi bila moguća, predstavniku stanara Zoranu Dumboviću, direktorici „Inkasatora“ Ivani Fočić i djelatniku te tvrtke Tomislavu Franjkoviću, predsjedniku Vijeća Gradske četvrti Novi centar Josipu Žuniću te vlasnicima „Papa’s bara“, odnosno tvrtke „Moja diridika“ Željku Goluži i Predragu Rajakoviću. Zahvaljujemo i autorici projekta zgrade arhitektici Đurđici Lipovšćak koja je dozvolila ovu intervenciju na pročelju, dodaje Bakić.

Krleža nije rođen u Karlovcu, nije živio u Karlovcu, ali je ostavio dubok trag u kulturnom životu Karlovčana. Najsnažnija poveznica Krleže s Karlovcem bila su njegova „tri karlovačka dečka” Josip Vaništa, Stanko Lasić i Slavko Goldstein koje je prepoznao po njihovom stvaralačkom potencijalu, bio im prijatelj, učitelj i osoba s kojom su uvijek mogli izmijeniti mišljenja.

Pročitajte i ovo

KAD ZNAŠ KAMO SA SMEĆEM

U reciklažnom dvorištu na Ilovcu odloženo 17 puta više otpada nego prije 5 godina