Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  23C° Duga Resa

 • weather-image

  23C° Ogulin

 • weather-image

  23C° Ozalj

 • weather-image

  22C° Slunj

Karlovac SIMPTOMI I LIJEČENJE Podijeli

Oboljeli na Švarči imaju temperaturu, suhi kašalj, izgubili su njuh i okus, a ima i upala oka. Dobivaju lijek protiv malarije i HIV-a

Povremeno se dodaje i sumamed

Kod oboljelih u Karlovačkoj županiji zamijećeni su svi poznati simptomi koronavirusa, a kod nekih i crveno oko.

– Većinom imaju simptome respiratornog infekta s tim da se razlikuju, kao i svi respiratorni infekti, u težini bolesti. Neki imaju samo dva dana blagu temperaturu i curenje nosa, teži slučajevi imaju i suhi kašalj koji se kasnije razvija u produktivni.

Simptomi koji su također karakteristični je gubitak njuha i okusa, koji se viđa i u drugim respiratornim infektima. Uz to često budu prisutni proljev, povraćanje što su sve simptomi koji se opisuju u literaturi u svijetu, kaže infektolog dr. Luka Jerković i dodaje da ima i pojave blažih upala konjuktive, blažu upalu grla i nosa.

A svi oboljeli liječe se prema smjernicama Hrvatskog infektološkog društva koje se oslanjaju na Europski centar za kontrolu bolesti i Svjetsku zdravstvenu organizaciju – lijekom protiv malarije ili manje djelotvornim lijekom protiv HIV-a.
– Mi inače trenutno liječimo s oba lijeka i povremeno dodajemo Sumamed uz simptomatsku terapiju i respiratornu potrebu, naglasio je dr. Jerković.

“Crveno oko” može biti rani znak zaraze, tvrde strani stručnjaci

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom – povišena temperatura, suhi kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripe koji nastupaju naglo, simptomi Covida-19 u ranoj se fazi razvijaju danima.

Neki su kliničari među rjeđim ranim simptomima detektirali i grlobolju i gastrointestinalne probleme. Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tomu da i konjuktivitis, poznat i kao “crveno oko”, u nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom

Pročitajte i ovo

NEMA VODE

Cisterna na Jamadolu: Zbog novog puknuća dio ulica bez vode. Nema je ni Velika Jelsa i sva naselja prema Draganiću