Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  23C° Karlovac

 • weather-image

  22C° Duga Resa

 • weather-image

  21C° Ogulin

 • weather-image

  22C° Ozalj

 • weather-image

  21C° Slunj

Karlovac FOTOGALERIJA Podijeli

Od Brođana do Kvake danas plovila Žitna lađa: Kupa je zakon, kakva Rajna ili Majna

Brojni Karlovčani najprije su je dočekali sa banijanske strane mosta, a potom i na Kvaki

Žitna lađa Zora danas ne samo da je tek drugi put od svog porinuća prije pet godina uplovila u Karlovac, već je i po prvi put plovila centrom grada i stigla skroz do Kvake.

Ovom promotivnom vožnjom Društvo Zvono uz Kupu najavilo je početak nove sezone plovidbe. Od Brođana, gdje je lađa na vezu, do Karlovca 14 je kilometara. U nešto više od sat i pol uplovila je u grad.  No, do Karlovca neće opet tako skoro jer u gradu nemaju adekvatan vez.

Lađa je na stalnom vezu u Brođanima, ali svi žele da bude u Karlovcu.

 

 

-Nadam se da ćemo u nekoj bliskoj budućnosti moći ploviti i biti vezani u Karlovcu, naglasila je jedna od idejnih začetnica oživljavanja Žitne lađe i direktorica društvenog poduzeća Aurora Colapis Jasmina Cvetković.

U to vjeruje i direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Marina Burić. -Postoje ideje, već smo razgovarali u gradskoj upravi o tome da se oživi pristanište, ali tu je projekt obrane od poplave. Morat ćemo se strpiti dok se on završi, a onda ćemo nadam se uspjeti i redovno lađu viđati u Karlovcu.

Ovo je super

Reakcije građana koji su se već vozili na lađi, a posebno onih koji su je danas prvi puta vidjeli govore da se radi o velikoj atrakciji koju žele imati što više.

-Bio sam na žitnoj lađi, ali u Karlovcu je nikad nisam vidio. Kad bi to barem bilo uvijek. Lijepo je njome ploviti, ali bilo bi bolje kad bi dolazila do Karlovca; Nemam riječi, to je nešto super, super; Volimo Zoru i došli smo je pokazati djetetu – rekli su Karlovčani koji su lađu danas dočekali kada je pristala s Banijanske strane.

Ma, kakva Rajna, Majna, Dunav…Kupa je zakon

Kormilo Zore čvrsto i sigurno drže dvojica kapetana – jedan stari riječni, a drugi morski vuk. Ivica Špelić plovio je brojnim svjetskim rijekama, ali niti jedna se, kaže, ne može mjeriti s Kupom.

-Ma, kakva Rajna, Majna, Dunav i sve ostale europske rijeke, meni je ovdje puno ljepše. Prije sam radio na teretnim brodovima pa mi je ovo s ljudima, turistima, puno ljepše.

Ivor Županić je iz Rijeke. Inače je zapovjednik na jahtama i katamaranima na moru, Mediteranu, Jadranu, oceanu, a sada dio tima na karlovačkoj žitnoj lađi. Plovidba rijekom mu je novo i lijepo iskustvo.

-Veliko mi je uzbuđenje. Kod vožnje lađe na rijeci treba pratiti tok koji ima svoje specifičnosti, vodostaj…ima dosta razlika, ali osjećaj za brod i kretanje ili ga imate ili ga nemate.

A Ivica i Ivor danas su imali osjećaj da sa Zorom mogu i dalje od Banijanskog mosta, stoga je lađa po prvi put od kad plovi, plovila centrom Karlovca sve do Kvake.

Da bi lađa bezbrižno Kupom plovila do Karlovca, vodostaj treba biti od +200 centimetara na više.

Pročitajte i ovo

ROCK'N'ROLL

Nakon jučerašnjeg spektakla, večeras je na redu Bon Jovi