Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  26C° Karlovac

 • weather-image

  25C° Duga Resa

 • weather-image

  24C° Ogulin

 • weather-image

  25C° Ozalj

 • weather-image

  25C° Slunj

Život VOĆE, POVRĆE, MLIJEKO Podijeli

Od ove jeseni novi model Školske sheme

Za besplatno voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode više se ne prijavljuju škole nego njihovi osnivači

Država i ove jeseni nastavlja sa Školskom shemom – besplatnim obrocima mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća hrvatskim školarcima.

Od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od prošle školske godine, kada su podnositelji zahtjeva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova. Škole će odabirati dobavljača odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnosit će osnivači škola.

Dobavljači isporučuju 100 do 150 g voća i povrća po djetetu tjedno  te 0,15-0,25 l mlijeka, jogurta, vrhnja i sl. Od početka provedbe Školske sheme za voće im je isplaćeno oko 54 milijuna kuna, a za mlijeko i mliječne proizvode 5 milijuna kuna. U tom vremenskom razdoblju djeca su pojela više od 4,5 tone voća i popili 1.200.000 litara mlijeka i mliječnih proizvoda

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi (otvoren do 25. rujna 2018.) i Javni poziv za iskaz dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi (otvoren tijekom cijele školske godine 2018./2019.).

Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane.

Shema školskog voća provodi se od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140.000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U prošloj školskoj godini, petoj po redu u Školskoj shemi, sudjelovalo je 1.063 škole, 402.874 učenika i 53 dobavljača, a na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna eura.

Pročitajte i ovo

STVARAJU

Mladi karlovački filmaši u Gunji i Njemačkoj