Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  29C° Karlovac

 • weather-image

  29C° Duga Resa

 • weather-image

  28C° Ogulin

 • weather-image

  29C° Ozalj

 • weather-image

  28C° Slunj

Županija PREVENCIJA Podijeli

Od sada dva mamografa u Dugoj Resi: Novi donosi brži, bolji i kvalitetniji pregled s manje zračenja

Žene se pozivaju da redovito idu na preglede i samopreglede jer, ključno je rano otkrivanje raka dojke

U Specijalnoj bolnici Duga Resa danas je u rad pušten novi mamograf u vrijednosti od milijun i 130 tisuća kuna.

Sredstva za novi uređaj dodijelilo je Ministarstvo zdravstva, dok je već postojeći mamograf popravila Županija u vrijednosti od 375 tisuća kuna.

Stoga, Specijalna bolnica za produženo liječenje Duga Resa sada svojim pacijentima na raspolaganje nudi dva mamografa čije usluge koristi tisuću žena u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke i čak oko 700 žena van programa, ističe to ravnateljica bolnice Višnja Mihalić Mikuljan.

Novi uređaj, u odnosu na stari, digitalan je, brži, nudi 3D prikaz i stoga manje i zrači:

– Sada ih očekujemo još i više pregleda jer je to novi, digitalni aparat s tomosintezom, bolji od onog prijašnjeg. Vjerujemo da će žene dolaziti rađe i češće. Inače, mi u bolnici svim ženama nudimo i ultrazvuk dojke. Imamo dva aparata na kojima radimo ultrazvuk i  bilo kakav promjena koja se nađe na mamografiji  momentalno se radi, van liste čekanja, nadodaje ravnateljica.

Ključno je rano otkrivanje

Kao Županijski  koordinator za Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka dojke, doktor Davor Plažanin, istaknuo je činjenicu kako je ova vrsta raka preventivna, ako se na vrijeme otkrije.

Stoga, pozvao je sve žene da na vrijeme reagiraju te da se odazovu na pozive za pregled.

– Inače, Karlovačka županija druga je u Hrvatskoj po broju odaziva žena na preglede, kaže doktor. Sa 48% u zadnja dva, tri mjeseca, skočili smo na 58% u odazivu. Ipak, kada govorimo o statistici o oboljenju, spadamo u hrvatski prosjek:

– Karlovačka županija spada u Hrvatski prosjek. 70 do 90 žena godišnje oboli, a 20 do 30 umre od raka dojke, rekao je doktor.

Također, važna je činjenica kako u Hrvatskoj svake godine od ove bolesti oboli tri tisuće žena, dok ih umre 750. Najugroženija skupina su žene u dobi od 50 do 69 godina koje bi svakako trebale voditi računa o redovitim pregledima, ali i samopregledima.

To je jasno i karlovačkoj županici Martini Furdek Hajdin koja je najavila kako će također i Ogulin dobiti novi mamograf, koji će uz već postojeće u Karlovcu i Dugoj Resi osigurati višu kvalitetu zdravstva za cijelu županiju.

 

L. Grčić

Pročitajte i ovo

LAŽNJACI SVUDA

“Fejkera” sve više oko nas: Stalno pretvaranje, izmotavanje i laganje.Znate li nekog takvog?