Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  12C° Karlovac

 • weather-image

  12C° Duga Resa

 • weather-image

  10C° Ogulin

 • weather-image

  12C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Karlovac ODLUKA O OTPADU Podijeli

Odluka o otpadu prošla bez podrške oporbe

Ukazali na nedorečenosti odluke, ali vladajući oporbene prijedloge kako ih umanjiti nisu podržali

Uz protivljenje oporbe, HDZ je na današnjem Gradskom vijeću u Karlovcu izglasao odluku o prikupljanju, i razvrstavanju i naplati otpada.

U primjenu će, podsjetimo, s 1. siječnja 2019., a tada će na snagu stupiti i novi cjenik kojeg bi gradonačelnik, na prijedlog Čistoće, trebao donijeti početkom ovog svibnja.

A upravo je cjenik jedan od stvari zbog kojih oporba, iako nemaju ništa protiv uvođenja sustava razvrstavanja, danas nije podržala gradsku odluku o otpadu.

Kako je pojasnio SDP-ov Dario Janković, odlukom nije precizno utvrđeno po kojim će kriterijima djelatnici Čistoće utvrđivati je li neki kontejner pun ili poluprazan.  – Bit ćemo ostavljeni na nečiju diskrecionu odluku, naglašava Janković.

Kako će se kažnjavati nesavjesne barabe

Uz to, odlukom nije jasno niti tko će i kako kažnjavati nesavjesne stanare u zgradama koji će, dok drugi razvrstavaju i paze, u kontejnere trpati sav otpad zajedno.

– Onda će svi stanari plaćati penale radi nesavjesnoga jer kako će se sankcionirati bahate stanare, barabe, odlukom nije riješeno.

Ovom će odlukom, smatraju pak u Živom zidu, nastati prava zbrka.

Nezavisni Davor Petračić tražio je da se donošenje odluke odgodi dok se ne dobije bolje rješenje, ono koje će stimulirati građane da razdvajaju otpad.

– Stimuliranje bi bilo da ako razdvajam manje plaćam, a ova odluka to ne osigurava jer je po volumenu. Onome tko ne napuni kantu naplatit će se kao da je puna, a isto će plaćati i oni koji kante prepune.

Odluku ćemo morati dograđivati

Nezaključane kante na javnim površinama oporbenjaci su nazvali kukavičjim jajetom,  a najave kažnjavanja umjesto stimuliranja Pandorinom kutijom.

– Ova odluka je početak uređenog sustava. Imala je ograničavajuće faktore u državnoj uredbi. Vidjet ćemo kako će se primjenjivati i je li pogodila srž. Za 95 posto građana je prihvatljiva i da, morat ćemo je dograđivati. Smatramo da ova odluka stimulira naše građane na odvajanje otpada jer: moći će odabrati manju posudu, nabavkom kanti biti omogućeno odvajanje otpada i recilabilni će se prikupljati bez naknade, rekao je dogradonačelnik Ivan Mrzljak branivši gradsku odluku o otpadu.
Za glomazni otpad kaže da su ga Karlovčani i do sad mogli jednom godišnje besplatno odlagati, a što se kazni tiče ističe da će se prije svega krenuti s edukacijom građana, a ne kažnjavanjem. Cjenik će pak biti jednak za fizičke i pravne osobe.

Pročitajte i ovo

PILOT PROJEKT

Karlovčani tjedno u smeđe kante bace 1300 kilograma biootpada