Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  18C° Karlovac

 • weather-image

  18C° Duga Resa

 • weather-image

  16C° Ogulin

 • weather-image

  17C° Ozalj

 • weather-image

  17C° Slunj

Karlovac ODLUKA O OTPADU Podijeli

Odluka o prikupljanju otpada na javnoj raspravi

Predlaže se obračun po volumenu, obavezno razdvajanje otpada te kazne za sve koji se neće pridržavati pravila

Od danas do 8. siječnja u Karlovcu je otvorena javna rasprava o novoj odluci prikupljanja otpada u gradu.

Ovo je životnija tema koju ćemo svi osjetiti na vlastitoj koži, rekao je danas na Odlagalištu Ilovac gradonačelnik Damir Mandić. Odlukom će se odrediti način na koji će se obračunavati otpad te cijena, ali i kazne za one koji se Odluke neće pridržavati.

– Predvidjeli smo da je kriterij obračuna odvoza otpada volume po korisniku. Korisnike smo podijelili u dvije skupine: individualnog i kolektivnog stanovanja, rekla je direktorica Čistoće Josipa Pucarević Škrtić.

Odluka bi na snagu trebala stupiti od 1. veljače 2018. i cijelu bi godinu trajala njena implementacija. Čistoća će morati nabaviti nove kante i vozila za provođenje usluge odvoza otpada po novim pravilima.

– To bi moglo koštati dodatnih 10 milijuna kuna, znači strojevi i kante.

Odvoz komunalnog otpada jednom tjedno, plastike i papira jednom mjesečno

Uz to će u idućih godinu dana morati sklopiti 25 tisuća novih ugovora s korisnicima na temelju kojih će obavljati uslugu. No, da to ne bi platili građani tvrtka će se za bespovratna sredstva javiti resornome ministarstvu.

Kazne za nerazdvajanje otpada, odlaganje na nepredviđena mjesta, oštećene kante…

Novom odlukom propisane će biti i ugovorne kazne.

– Ako se otpad ne razdvaja, ako se odlaže na za to nepredviđena mjesta, ako korisnicu ne budu htjeli prihvatiti našu uslugu, ako budu oštećivali spremnike i tako dalje.

Provodi li se odluka kontrolirat će Čistoća i to na temelju prijava građana, komunalnih redara i slično . Kaznu će naplatiti kroz cijenu odvoza.

Nagrade za one koji razvrstavaju otpad u prijedlogu Odluke nisu predviđene. Ipak, naglašava gradonačelnik Mandić, kazne neće biti drakonske.

– Poruka svima, mi to možemo odraditi bez kažnjavanja. Svjesni smo da će biti teško, da će uhodavanje biti dugotrajno, ali upravo zato krećemo s pretpostavkom da nam je svima cilj da to funkcionira. Kazne smo morali ugraditi, ali da nije dovoljno onda i to možemo promijeniti.

Neće biti obračunata četiri odvoza ako ih nije bilo već onoliko koliko je puta iz kante odvežen otpad

Uvid u prijedlog odluke o prikupljanju otpada moguć je na službenim gradskim stranicama.
Mandić je pozvao sve građane da se uključe u javnu raspravu koja traje do 8. siječnja jer ona možda donese neka bolja riješenja. Također, pozvao je i tvrtke, ustanove i institucije u gradskom vlasništvu da već sada krenu s razvrstavanjem otpada.

Pročitajte i ovo

KAD ZNAŠ KAMO SA SMEĆEM

U reciklažnom dvorištu na Ilovcu odloženo 17 puta više otpada nego prije 5 godina