Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  14C° Karlovac

 • weather-image

  14C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  15C° Ozalj

 • weather-image

  13C° Slunj

Život METAR RAZMAKA! Podijeli

Odredbe o zaštiti shvatite ozbiljno, ali ne panično. Hrane će biti, ali građani moraju preuzeti odgovornost. Upute pročitajte OVDJE!

Imajte barem metar razmaka od drugih, a to se posebno odnosi na trgovačke centre

Mole se svi građani da KRAJNJE OZBILJNO shvate odredbe o zaštiti od koronavirusa, a osobito da se pridržavaju uputa oko izbjegavanja kontakta.

Glavna je to današnja poruka Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, koji građanima poručuje da moraju preuzeti odgovornost za svoje ponašanje, odnosno pridržavanje odredbi, osobito to vrijedi za trgovačke centre.

Molimo građane da ne paničare. Hrane će biti, biti će sredstava, ali najvažnije je pridržavati se uputa oko izbjegavanja kontakta.

Upute za građane

Pranje ruku

Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo. Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove. Pri pranju ruku pridržavajte se naputaka za pravilno pranje ruku: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni.

Kašljanje i kihanje

Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.

Ne dirajte lice, usta i oči rukama, ne dijelite čaše

Izbjegavajte dodirivanje lica, usta i očiju rukama.Nemojte dijeliti čaše, šalice, drugo posuđe i pribor za jelo s drugim osobama. Provjetravajte prostorije i boravite što više na otvorenom. U igri s djecom koristite igračke tvrdih, glatkih površina koje se lako mogu očistiti.

Izbjegavajte kontakte, rukovanje, grljenje, poljupce – metar distance

Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i/ili kratak dah. Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 1m kod razgovora. Izbjegavajte veće grupe ljudi i javna okupljanja.

Hodajte, biciklirajte, idite u prirodu

Što više hodajte i koristite bicikl, a izbjegavajte korištenje javnog prijevoza. U javnom prijevozu, kinima, kazalištima i drugim javnim prostorima, ako nije moguće da ih izbjegnete, sjednite na što većoj udaljenosti od drugih osoba, te se posebno dosljedno pridržavajte svih higijenskih pravila. Ne pušite! Prestanak pušenja smanjuje rizik za razvoj teške plućne bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Čistite stan, kuću, ručke, slavine, daljinske, mobitele, zvona

Najmanje dva puta dnevno čistite sve dodirne površine: radne površine, pametne i druge telefone, POS uređaje, tipkovnice, konzole, računala te druge dodirne površine koje koristi veći broj Dodirne površine koje koristi veći broj osoba, poput POS uređaja, prekrijte jednokratnim maramicom ilipapirnatim ručnikom te preko njih dodirujte uređaj.Svaki dan čistite domaćinstvo uobičajenim deterdžentom za kućanstva i vodom. Kod korištenja dezinficijensa kao i deterdženata neophodno je pridržavati se uputa proizvođača. Detaljnije upute o čišćenju mogu se pronaći na: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Ciscenje-i-dezinfekcija-prostorije-bez-oboljelih-od-COVID-19-5.3.2020..pdf Posebno često čistite dodirne točke u kućanstvu kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinske upravljače, prekidače za struju i zvona na vratima.

Ako imate simptome – ostanite kod kuće, javite se nadležnima

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah): •ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i javna mjesta) •javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao liječnik.

Pročitajte i ovo

KAMP TURISTI

U kamp Slapić počeli stizati gosti, ali sezona će biti na trećini od prošlogodišnje