Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  -5C° Karlovac

 • weather-image

  -6C° Duga Resa

 • weather-image

  -7C° Ogulin

 • weather-image

  -5C° Ozalj

 • weather-image

  -6C° Slunj

Županija NISU BAJKE NEGO REALNOST Podijeli

Ogulin će konkretno pomoći građanima, u gradskom sustavu bez uskrsnica, a moguće i smanjenje plaća

Bez komunalne naknade, ovrha, plaćanja zakupa, vrtića…

I grad pod Klekom osjetit će, baš kao i svi krizu uzrokovanu koronom, a protiv nje se misle boriti konkretnim mjerama. Doduše, ni pomoć “coprnjica” s Kleka ne bi bila na odmet.

Poput Karlovca i Duge Rese planiraju i smanjivanje plaća zaposlenicima u gradskim upravama i cijelom gradskom sustavu.

No, projekte i investicije, pogotovo one sufinancirane novcem Europske unije, neće zaustavljati.

– U situaciji u kojoj jesmo, kad se smanjuje osobna potrošnja, zbog otkaza u realnom sektoru, smanjenja plaća i zbog opreza potrošača koji pokušavaju povećati ili stvoriti zalihe, pogubno bi bilo zaustaviti javne investicije, državne i lokalne. Zbog toga će prva i glavna mjera borbe protiv gospodarske krize biti provedba infrastrukturnih projekata, posebno onih koji se sufinanciraju iz EU fondova. Trenutno Grad Ogulin ima u različitim fazama provedbe više projekata u ukupnoj vrijednosti od preko 100 milijuna kuna, kažu nam u Ogulinu.

Ono čime ipak planiraju olakšati svojim gospodarstvenicima i građanima su i konkretne mjere.

U Ogulinu bez ovrha, naplate komunalne naknade, zakupa poslovnog prostora, poreza na potrošnju, vrtića, parkinga…

Ogulin sve vlasnike odnosno korisnike poslovnih prostora i građevinskog zemljišta koje služi obavljanju poslovne djelatnosti na području Grada Ogulina, oslobađa plaćanja komunalne naknade u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja 2020. godine.

U istom periodu, poduzetnicima koji su od 19.3. morali zaustaviti svoje poslovanje odobrit će se oslobađanje plaćanja zakupa poslovnog prostora, poreza na korištenje javnih površina te poreza na potrošnju.

Obustavit će se i naplata spomeničke rente, neće se pokretati ovrhe niti obračunavati zatezne kamate, roditelji su oslobođeni plaćanja Dječjeg vrtića Bistrac, a u Ogulinu je ukinuta i naplata na gradskim parkiralištima.

– Vezano uz uslugu vodoopskrbe, poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada bit će obračunat samo fiksni dio cijene vodne usluge u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja. Oni će biti oslobođeni i plaćanja usluge prikupljanja komunalnog otpada.

U Ogulinu u proračunu osigurati sredstva za interventni fond iz kojeg će pomoći poduzetnicima koje je kriza najviše pogodila. Uštede veće od 800.000 kuna ostvarit će i nakon što završi likvidacija tvrtke POduzetnička zona d.o.o., ali i smanjenjem plaća u gradskom sustavu.

Gradski zaposlenici neće dobiti uskrsnicu, a ako zatreba dodatno će im biti smanjena i plaća

-Grad Ogulin ove godine neće isplatiti uskrsnice zaposlenicima, a plaće je smanjio još 2017. godine kad je nova vlast, dolaskom na dužnost, zatekla manjak u proračunu. Trenutno je proračun Grada Ogulina stabilan, međutim razmatramo dodatna smanjenja plaća i ostalih rashoda u budućem razdoblju, ako bude potrebno. Gradske tvrtke i ustanove također neće isplaćivati uskrsnice, kažu u Gradu Ogulinu.

Pročitajte i ovo

AKO NEĆE NITKO...

Boljar ambiciozan: Grad želi sam napraviti dom za starije u Tušmeru