Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  13C° Karlovac

 • weather-image

  13C° Duga Resa

 • weather-image

  12C° Ogulin

 • weather-image

  13C° Ozalj

 • weather-image

  11C° Slunj

Život AJMO U OGULIN Podijeli

Ogulinsko zelje riznica je zdravlja, a grad pod Klekom ujesen je prekrasan

Ako niste znali, ogulinsko zelje zaštićeno je i ima oznaku izvornosti EU

Ogulin, simpatičan grad podno Kleka i ove je jeseni obojan svojim specifičnim obilježijima.

Tko se poželi zelja, naravno ogulinskog, u ovom gradu doista može doći na svoje, a uz zelje tu su i krumpiri. No, da ne bi sve ostalo samo na poljoprivredi, u Ogulinu vas uvijek očekuje impozantni Klek, prekrasni Frankopanski kaštel, misteriozni Đulin ponor. Prekrasne fotografije Ogulina snimio je Željko Krivačić.

A budući je ogulinsko zelje zaštićeno i u EU, onda valja pročitati i par sljedećih informacija.

Zelje – nekad hrana siromašnih, danas riznica zdravlja

Iako se dugo smatralo da je to hrana siromašnih, spoznaja da je kiselo zelje prava mala riznica visokovrijednih hranjivih i ljekovitih sastojaka, vitamina, minerala te elemenata u tragovima i balastnih tvari dala je kiselom zelju posebnu ulogu u prehrani i očuvanju zdravlja. Njegovu ljekovitost poznavali su još u davna vremena i Kinezi, koji su ga “izumili” i preporučali za vječno zdravlje, te Grci i Rimljani.

Kiselo zelje ne samo da ima izuzetna prehrambena, već i ljekovita svojstva: osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina; jača otpornost (imunitet) tijela; potiče izmjenu tvari u mozgu i živcima te željeza u krvi; pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca; potiče rad stanica i pomlađuje ih; pomaže pri izgradnji kostiju; uravnotežuje količinu masnih tvari i kolesterola u krvi, a isto tako potiče i metabolizam masnih stanica; povećava snagu mišića; doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Ogulinci ga kisele u hrastovim ili jelovim kacama

Stanovništvo Ogulina zelje je kiselilo u hrastovim ili jelovim kacama, prenoseći recepturu s koljena na koljeno. Zelje se obično kiselilo u rujnu. U kacu, koja se čuvala u podrumu, stavljao se red naribanog zelja, pa red glavica. Naribano zelje su nakon soljenja u kaci najčešće djeca dobro ugazila – sve dok zelje zahvaljujući djelovanju soli nije pustilo sokove. Na to bi se polagale glavice kojima bi se izrezao korijen i stavljala se sol. Tajna dobro kiseljenog zelja je upravo u postotku dodane soli. Postupak bi se ponavljao do punjenja kace. Na napunjenu kacu stavljale su se daščice i teži kamen, koji je sadržaj kace pritiskao tako da na površini bude tekućina – rasol. Zbog boljeg okusa, boje i postojanosti kiselog zelja, stavljalo se malo kukuruznih zrna. Postupak kiseljenja trajao je od 45 do 60 dana.
Jeste li znali…

– da je zelje jedna od rijetkih namirnica kod koje je čovjek uspio unaprijediti prirodu, odnosno povećati hranjiva svojstva kiseljenjem? Zelje, naime, kod kiseljenja fermentacijom stvara vitamin B12, koji se inače isključivo nalazi u namirnicama životinjskog podrijetla (stoga je kiselo zelje za vegane neizostavno u prehrani).

– da je rasol narodni lijek za probavni sustav te za smanjenje oteklina na zglobovima?

– da su moreplovci za dugih putovanja obavezno u potpalublju vozili drvene kace pune kiselog zelja, kako posada ne bi oboljela od skorbuta – nedostatka vitamina C?

– da sok od svježeg zelja uspješno liječi čir na želucu?

– da se kiselo zelje ne smije kuhati više od 20-ak minuta jer će u protivnom postati mekano i bez hranjivih sastojaka?

– da je najbolje kiselo zelje jesti sirovo

Pročitajte i ovo

KREATIVNE RADIONICE

Kreativni most u ozaljskoj školi, stigli i glumci