Skini našu aplikaciju

Slušaj i gledaj online

 • weather-image

  15C° Karlovac

 • weather-image

  15C° Duga Resa

 • weather-image

  15C° Ogulin

 • weather-image

  14C° Ozalj

 • weather-image

  15C° Slunj

Karlovac DOSTUPNOST STANA Podijeli

Oko 300 zgrada u Karlovcu moglo bi dobiti bespovratan EU novac za ugradnju dizala

Kandidati su zgrade s tri i više katova bez lifta, a zainteresirani do 31. siječnja trebaju ispuniti predprijavu

Oko 300 zgrada, od čega 270 Inkasatorovih, u Karlovcu će moći povući sredstva za ugradnju dizala ako pokažu interes i do 31. siječnja ispune predprijavu dostupnu na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore.

U Hrvatskoj je oko 16 tisuća 804 zgrade koje imaju tri i više katova, a nemaju dizalo. Projektom „Dostupnost stana – ugradnja osobnih dizala i platformi u višeetažnim stambenim zgradama“ to se može promijeniti, naglasio je na današnjoj pressici predsjednik Županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman. Cilj je olakšati život prvenstveno starim i bolesnim građanima.

Obrazac za predprijavu, koja nije obvezujuća, je na stranici Hrvatske gospodarske komore ili na ovom LINK-u

-Procjenjuje se da jedan takav lift košta oko 350 tisuća kuna i 85 % toga bi se financiralo iz europskih fondova. Stanarima bi ostalo petnaestak posto za financiranje. To znači da bi on u ulazima sa dvadesetak stanara koštao tri, četiri tisuće kuna po stanu, pojasnio je Kuzman.

Natječaj bi mogao biti raspisan već krajem ove godine, a zbog toga što neće biti potrebno ishođenje građevinskih dozvola, vjeruje se da bi njihova ugradnja u zgrade mogla započeti iduće godine.

Inkasator je već kontaktirao predstavnike stanara zgrada koje imaju uvjete za prijavu na natječaj, a pozivaju i sve ostale koje su pod njihovim upravljanjem da se odazovu i do 31. siječnja ispune predprijavu. Direktorica Ivana Fočić ističe da će Inkasator pužiti svu pomoć  zgradama kod prijave projekta.

– Došli smo do broja od 270 zgrada koje imaju tri i više katova i koje bi mogle u prvoj fazi provjere zadovoljiti uvjete za ugradnju lifta. Naravno, tu dolaze i ostali tehnički uvjeti, moramo obići cijeli teren da bi imali točne informacije, a to je ono što sada slijedi.

Zgrade bez dizala s više od tri kata u Karlovcu su građene sedamdesetih godina. Tada mladi stanari danas su već stari i penjanje stepenicama nekima predstavlja ozbiljan problem čak toliki da zbog toga već duže vrijeme ne izlaze. Ugradnjom lifta život bi njima, ali i osobama u invalidskim kolicima ili majkama s dječjim kolicima, uvelike bio lakši.

Pročitajte i ovo

ŽIVOT JE UČENJE

POUKA osposobila 50 polaznika za tržište rada. Jedini problem sad je kriza zbog korone